Неделя, 28 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Кметът на Горна Оряховица Николай Рашков беше избран в Регионалния съвет за развитие на Северен централен район

  13.02.2024 12:57
Кметът на Горна Оряховица Николай Рашков беше избран в Регионалния съвет за развитие на Северен централен район

Кметът на община Горна Оряховица Николай Рашков беше избран за представител в Регионалния съвет за развитие на Северния централен район за планиране.
Другите двама, определени с гласуване да представляват общините от област Велико Търново, са кметът на старата столица Даниел Панов и кметът на Павликени Емануил Манолов.
Квотата на всяка област се определя от броя на населението. Трима представители и заместник-представители имат общините от област Велико Търново.
За заместници от областта бяха избрани Дилян Млъзев – кмет на община Елена, Венцислав Спирдонов – председател на Великотърновския общинския съвет и председателят на Общински съвет – Стражица Илиян Маринов.
Заседанието за избор на членове от региона бе организирано от Националното сдружение на общините в България и се проведе в старопрестолния град.
Също трима представители в Регионалния съвет за развитие и респективно – техни заместници, си избраха на него общините от област Русе, а по двама – тези от Габрово, Разград и Силистра.
Регионалният съвет за развитие има ключова роля при планиране, управление, координация и изпълнение на регионалния план за развитие, както и в процесите, свързани с изпълнението на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС.
Членове на организацията могат да бъдат само кметове или председатели на общински съвети. Общинските съветници могат да членуват в Областните съвети за развитие.


Ключови думи
Николай Рашков Регионален съвет за развитие