Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Общество

Велико Търново вдъхнови преподаватели и студенти от 5 университета да изразят себе си чрез технологиите

  19.03.2024 15:14
Велико Търново вдъхнови преподаватели и студенти от 5 университета да изразят себе си чрез технологиите

Във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет - музей „Янаки Манасиев“, беше открита представителна изложба „Традиция и съвременност II“. Тя е резултат от творческите колаборации между студенти и преподаватели от пет университета по време на изпълнението на Еразъм+ смесена интензивна програма за студенти „Традиция и съвременност – дигитални трансформации“, по проект 2022-1-BG01-KA131-HED-000063397.

Изложбата беше открита с приветствие от заместник-ректора по международната дейност доц. д-р Анна Иванова и декана на Факултета проф. д-р Светослав Косев.

В експозицията ще можете да видите типографски композиции върху ръчно лята хартия и художествени произведения, вдъхновени от Велико Търново, изпълнени с дигитални инструменти. Особено интересни са творбите създадени с традиционна техника за топла обработка на стъкло, които аранжирани заедно създават арт инсталация.

Авторите предизвикаха себе си да намерят най-подходящото изразно средство, за да изразят идеите си. Технологиите в техните ръце се превърнаха в полет на въображението и инструмент за себе-изразяване. Любопитно е как материални обекти стават предмет на духовни изживявания за авторите. По своята същност етнографските паметници съдържат закодирани послания от генофонда на нашите предци, техните най-съкровени надежди, личностни взаимоотношения и екзистенциални представи. Тук е изворът на вдъхновение за представените произведения в изложбата. Те са творческа рефлексия на експериментиране, изследване и визуализиране на културна идентичност през призмата на нашето съвремие. Авторите преминаха през процес на личностно съзнаване на богатството от различия в изкуството и културата, за да създадат своя оригинален творчески продукт, интересен и разпознаваем за културната общност, разказват от ВТУ.

Авторите са студенти и преподаватели от Warsaw School of Information Technology, Warsaw, Poland; Instituto Politécnico De Castelo Branco, Castelo Branco, Portugal;

University of Nis, Serbia; University of Pristina, Faculty of Arts, Kosovska Mitrovica, Serbia;

Факултет по Изобразително изкуство, ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Куратор на изложбата е доц. д-р Красимира Друмева.

Водещи на творческите ателиета са доц. д-р Анастасия Тонкова, гл.ас. д-р Биляна Цанова, гл.ас. д-р Радимира Йорданова, ас. д-р Симеон Желев, ас. д-р Пламен Кондов и ас. д-р Велина Сталева.

 


Ключови думи
изложба „Традиция и съвременност II“ ВТУ