Неделя, 08 Сеп 2024
            
Други

Випускниците на НВУ посетиха столицата на Първото българско царство Велики Преслав

  23.07.2024 10:10
Випускниците на НВУ посетиха столицата на Първото българско царство Велики Преслав

Курсантите от 146-я випуск „Цар Симеон Велики“ на Националния военен университет „Васил Левски“ извървяха пътя от Патлейнския манастир „Св. Пантелеймон“ край Велики Преслав до Националния историко-археологически резерват „Велики Преслав“. Походът е в чест на предстоящия тържествен ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчването на дипломите на курсантите, които завършват обучението си тази година.

Началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов беше начело на похода заедно с тримата си заместници - полк. Георги Крайнов, полк. инж. Иван Йовков и подп. Светломир Стоянов и директора на Археологическия музей във Велики Преслав д-р Александър Горчев.

Курсантите потеглиха от Патлейнския манастир, където се смята, че са живели и творили учениците на светите братя Кирил и Методий, на св. Климент Охридски и св. Наум Преславо-Охридски. В този манастир през 907 г. умира като монах св. княз Борис Покръстител.

Първата им спирка след това беше Кръглата църква в стария град, където д-р Горчев разказа на бъдещите лейтенанти историята на църквата, говори им за Дворцовия комплекс и за историята на Първото българско царство. В центъра на беседата беше личността на Симеон Велики, който е патрон на 146-я випуск на Националния военен университет.

Походът спря и в храм-паметник „Св. св. Кирил и Методий“, където архиерейският наместник на Шумен отец Димитър Николов и архиерейският наместник на Велики Преслав отец Иван Павлов отслужиха водосвет, благословиха випускниците и прочетоха послание до тях от Негово високопреосвещенство варненския митрополит Йоан.

Археологическият музей „Велики Преслав“ беше последната спирка, където курсантите гледаха интерактивен филм за Велики Преслав и Преславското съкровище и видяха и самото съкровище.

Миналата година курсантите от 145 випуск „Васил Левски“ на НВУ „Васил Левски“ вървяха по стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. По този начин се възстановява традицията всеки випуск на Военния университет да приключва обучението си с поход, дни преди производството си.


Ключови думи
поход НВУ Велики Преслав