Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Култура

Куклите на Мария Робева ще представят България на фестивал в Истанбул

  21.07.2024 11:21
Куклите на Мария Робева ще представят България на фестивал в Истанбул

Мария Робева и нейните кукли ще представят Горна Оряховица и България на Международен фестивал на културата и изкуствата в Истанбул.

Между 24 юли и 3 август на брега на Босфора се събират творци от над 70 държави от всички континенти. България ще се представи от 5 занаятчии, една от тях е майсторката на парцалени кукли Мария Робева от Горна Оряховица.

За мен е гордост, че съм избрана да представят нашата традиционна култура. Искам да отнеса частица от България на фестивала и се готвя повече от месец за това участие, казва Мария.

Избрала е да участва с куклите си в народни носии, за да покаже съхранения дух на България. Това са весели човечета, които са вдъхновени от разказите на Чудомир и Елин Пелин. Но в същото време България е земя на лавандула и рози, така че ще представя и лавандулови и розови кукли, обяснява още Мария. Тези кукли са ароматизирани с лавандулово и розово масло и запазват аромата на България дълго време. Темата ми е България и народното творчество и се надявам да ги представя по най-добрия начин, обобщава майсторката на кукли.


Ключови думи
кукли Мария Робева фестивал Истанбул