Неделя, 08 Сеп 2024
            
Култура Лясковец

Фестивалът „Потомци“ събира в Лясковец инструментални изпълнители на българска народна музика от цялата страна

  04.03.2023 06:20
Фестивалът „Потомци“ събира в Лясковец инструментални изпълнители на българска народна музика от цялата страна

Втори национален фолклорен фестивал за инструментални изпълнители на българска народна музика организира лясковската Школа за народни инструменти „Потомци“ при НЧ „Напредък-1870“. Събитието ще протече в два последователни дни на сцената на лясковското читалище. Фестивалът се провежда по идея на ръководителя на Школата Стефан Печикамъков, подкрепен от ръководството на читалището и от Община Лясковец.

Фестивалът ще се проведе на 8 и 9 април и ще събере любители и професионалисти в няколко раздела в различни възрастови групи и категории. Фестивалът е с конкурсен характер, а заявки за участие вече се приемат на е–mail: [email protected], срокът е 19 март.

Сред целите на фестивала са  съхраняване и популяризиране на българския музикално-инструментален фолклор (автентичен и обработен), предоставяне на възможност за изява на различни по възраст и фолклорна принадлежност изпълнители на народни инструменти, създаване на благоприятна атмосфера, предразполагаща участниците към създаване на нови контакти и приятелства, приемственост между поколенията и обмяна на опит с цел съхранение на чистата неприкосновена любов към българската народна инструментална музика.

Всички участници в Националния фолклорен фестивал за изпълнители набългарска инструментална музика „Потомци“ ще получат грамота за

участие. Класираните участници получават златен, сребърен или бронзов медал, диплом за първо, второ или трето място. Ще бъде присъдена награда за най- малък и най-възрастен участник. Във всички категории, направления и възрастови групи ще бъдат присъдени I, II, III и поощрителни награди.

В първото издание на фестивала, проведено през 2022 г., освен деца от Лясковец, се включиха и таланти от Горна Оряховица и Велико Търново, както и от Варна, Пордим, Широка лъка, Габрово, София. Близо 70 индивидуални и групови изпълнения имаше през двата дни на сцената в Лясковец. Многообразен бе и репертоарът - овчарска мелодия, ръченици, копаници, хора./ сн. Школа "Потомци"


Ключови думи
Помотци фестивал
Последни
Седмицата
Анкета