Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

10,5 милиона може да получи Община Горна Оряховица, за да замести социалните домове с къщички

  21.07.2024 08:12
10,5 милиона може да получи Община Горна Оряховица, за да замести социалните домове с къщички

Община Горна Оряховица е сред общините, които могат да получат средства от Националния план за възстановяване и устойчивост за модернизиране на дългосрочната социална грижа. Основната цел на тази процедура е извеждането на хора с увреждания от сегашните социални домове и настаняването им при условия, близки до домашните. Плановете са до 2027 г. близо 60% от сега съществуващите социални институции да бъдат закрити, а до 2035 г. всички потребители да получават съвременни грижи в семейни условия.

В рамките на процедурата ще се изградят 255 нови резидентни услуги, в които ще се създадат адекватни условия на живот и грижа за лицата от предвидените за закриване домове за лица с увреждания, както и 55 центрове за комплексно предоставяне на социални услуги, в които ще могат да се предоставят широк набор от социални услуги.

За Община Горна Оряховица е предвидено създаване на адекватни условия и грижа за настанените в Дома за пълнолетни лица с умствени увреждания в Драганово и Дома за пълнолетни с физически увреждания в Горски горен Тръмбеш, както и изграждане на Център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства.

Общината може да получи 10,5 милиона лева за изпълнението на тези цели. Предвижда се изграждането на 4 къщички в Драганово, където да се настанят при домашни условия жените от Дома. В селото ще бъде изграден и Центърът за подкрепа. Хората, които сега се обгрижват в Дома в Горски горен Тръмбеш, ще бъдат преместени в Горна Оряховица, като в района на МБАЛ „Св. Иван Рилски” ще се изградят три къщички за настаняването им.

Максималната стойност за изграждането на всяка къща е 1 315 340 лв., а на Центъра – 1 258 000 лв. Общата сума, която може да получи Община Горна Оряховица за осемте обекта, е 10 465 380 лв. Като в сумата се включват строителните работи, обзавеждане и оборудване.

Горна Оряховица е определена да получи тези средства, но все пак Общината трябва да кандидатства. Нужно е само Общинският съвет да даде одобрението си и да гарантира устойчивост и опазване на изградената социална инфраструктура поне 5 години след приключване на дейностите по инвестицията и окончателното им разплащане.

Предложението за участие в процедурата вероятно ще бъде внесено за разглеждане на предстоящото заседание на ОбС следващата седмица.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
социални услуги Горна Оряховица