Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Малки доброволци помагат на Музея в Горна Оряховица за почистване на археологическите находки

  20.07.2024 12:38
Малки доброволци помагат на Музея в Горна Оряховица за почистване на археологическите находки

Днешният епизод от поредицата „Семейни съботи в Музея” е посветен на последните находки, открити от археолозите в подножието на крепостта Ряховец. Музейните работници поканиха доброволци да се включат в почистването им и първи се отзоваха най-малките приятели на Музея.

В продължение на три седмици – най-горещите за това лято, археолозите работиха в източното подградие на Ряховец, където проучват средновековно селище и некропол. Разкрити са гробове, ями и жилища от средновековието. Находките са над 50, сред които преобладават монети и множество керамични фрагменти от средновековната епоха. Преди да бъдат събрани във фонда на Исторически музей – Горна Оряховица, откритите предмети се нуждаят от почистване. И за това помагат доброволци.

Точно в 10 часа започна и играта „Пътешественикът и тези чудни, чудни вещи”. Забавлявайки се в музейните зали, хлапетата научават основни факти от историята на региона, получават познания за работата на историци и археолози, както и за значението на музея като пазител на историята.


Ключови думи
Исторически музей Горна Оряховица