Петък, 18 Oct 2024
            
Горна Оряховица Общество

След сигнал от местни жители, в с. Стрелец обсъдиха мерки срещу проблеми с водоснабдяването, обмисля се и въвеждането на режим

  19.07.2024 13:15
След сигнал от местни жители, в с. Стрелец обсъдиха мерки срещу проблеми с водоснабдяването, обмисля се и въвеждането на режим

4 спирателни крана ще бъдат поставени следващата седмица на специално локализирани места по водоснабдителната система на село Стрелец. Това ще позволи да се преустановява водоподаването към части от населеното място, в които къщите са необитаеми. По този начин значително ще се намалят загубите на вода.
Това е незабавната мярка, която може да бъде предприета срещу честата липса на вода в чешмите на хората.
За този проблем местни жители сигнализираха горнооряховския кмет Николай Рашков и председателя на ОбС Огнян Стоянов.
Без отлагане те отнесоха въпроса до главния инженер на ВиК „Йовковци“ Илия Сирмов, който е и временно изпълняващ длъжността началник на горнооряховския клон на дружеството.
В четвъртък инж. Сирмов, кметът и председателят на Общинския съвет посетиха Стрелец, за да извършат съответните огледи и да разговарят с живущите там. Заедно с местния кмет Николета Ганадолска те се убедиха, че близкият язовир „Ченгине бунар“ на практика е празен.
Той е собственост на Сдружение за напояване „Воден свят-2“. По свидетелства на жителите преди време, съоръжението е било източено от стопанина. От 2021 г. до днес нивото му така и не се е повишило.
Водозахранването на с. Стрелец се осъществява чрез дренаж и шахтови кладенци в съседство на язовира. Водовземните съоръжения ca c намален дебит с големи сезонни неравномерности и не покриват нуждите на населението през летния период.
Ако в язовира има вода, това повдига подпочвените води и оказва положително влияние върху дренажните съоръжения. По този начин водоснабдяването се осъществява нормално. От друга страна празният язовир, в съчетание със сушата води до нежелани последици за хората.
Проблемът с безводието е особено осезаем в по-високите части на селото, разказаха жители на Стрелец.
Вследствие на консултации с ВиК специалистите се обмисля и въвеждането на режим на водоподаване след 1 август. Целта е в активната част от денонощието вода да достига до всички домакинства, включително по високите части. Тепърва обаче предстои да се обсъди при какви цикли и за какъв период би се осъществявала подобна мярка.
Община Горна Оряховица ще потърси и съдействие от областния управител за организирането на работна среща, на която да се състои по-детайлно обсъждане на проблема и търсене на решения.


Ключови думи
водоснабдяване Стрелец
Последни
Седмицата
Анкета