Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Балет „Калина” спечели 7 световни титли, още 10 медала и 6 места в шестицата от Световното в Прага

  12.07.2024 14:04
Балет „Калина” спечели 7 световни титли, още 10 медала и 6 места в шестицата от Световното в Прага

Седем световни титли, 6 сребърни и 4 бронзови медали, три четвърти места, едно пето и две шести места спечелиха състезателите на балет „Калина” от Световното танцово първенство в Прага. Горнооряховският балет се представи с 18 деца и 42 композиции. На практика всяко второ изпълнение е сред отличените.

Огромен е приносът на горнооряховската школа за уникалния успех на България, заела третото място в класирането по нации. Малка България се представи с 23 клуба, докато хегемонът Англия участва със 123 отбора. България стана отборен световен шампион в стил Контемпоръри за Мини и Деца сред всички 54 държави, взели участие на Световното. И то с огромно предимство пред вторите. Българите събраха 205 точки срещу 80 за англичаните. На практика този исторически успех се дължи най-вече на „Калина” и хореографа Денислав Иванов.

Самият той се завърна и като танцьор след една година прекъсване и спечели световната титла и приза Най-добре представил се дует при сеньорите заедно с Далия Рогова от София.

За конкуренцията говорят цифрите. Над 10 000 танцьори от 54 държави превзеха Прага от 27 юни до 6 юли. В продължение на 12 дни на три сцени едновременно се танцуваше от сутрин до вечер. Мащабите на конкурса го правят второто най-голямо състезание в света след Олимпийските игри.

Първенството започна със сребърен медал за Светослава Неделчева в категория Шоу. Каролина Боева зае четвърто място в по-малката възрастова група, а Йоана Василева стана шеста в стил Лирикъл. Даяна Миладинова спечели трето място в стил Характерни танци.

Най-малките на „Калина” станаха шести сред 30 групи в стил Шоу денс с хореография на Миа Момъкова.

Последва световна титла за Светослава Неделчева в категория Джаз, в която вицешампион стана Даяна Миладинова. Вивиан Бонева е със сребърен медал също в Джаз, но в по-горната възрастова група. Групата в стил Модерно донесе бронзов медал. Всички хореографии са на Денислав Иванов.

Йоана Василева защити световната си титла от миналата година и отново е със златен медал в стил Контемпоръри. Даяна Миладинова извоюва световна титла в Акро денс, а в същия стил, но в по-малката възраст, Каролина Боева е с бронз.

Сребърни медалистки в категория Лирикъл дует станаха Йоана Василева и Даяна Миладинова.

На галата за Мини и Деца Светослава Неделчева получи титлата Най-добре представящ се солист в категория Деца.

Първенството продължи с по-големите. Виктория Енева се класира на пето място в Акро денс, а Габриела Мерджанова зае четвърто място в стил Джаз с хореография на Нанси Георгиева.

Ванеса Калчева завоюва сребърен медал в Контемпоръри, а Виктория Енева стигна до световната титла в същата категория, но в по-горната възраст. В същия стил Габриела Мерджанова е четвърта. И трите хореографии са на Денислав Иванов и Емона Георгиева.

Ванеса Калчева и Габриела Мерджанова станаха световни шампионки в категория Дует контемпоръри джуниър. В същата категория, но възраст сеньори световни шампиони са Денислав Иванов и Далия Рогова. На галата те станаха и Най-добре представилият се дует за сеньори.

Горда съм с талантливите ни деца и прекрасните млади хореографи Денислав Иванов, Миа Момъкова, Емона Георгиева и Калина Кръстева. Амбицирани сме да подготвим още по-силен отбор и да бъдем още по-добри на световните финали през 2025 г., които ще се проведат в Испания, коментира ръководителят на школата Калинка Генова.

Миналата година не танцувах и ми беше много тъжно. Затова отново съм на сцената. Не съм доволен от представянето ни тази година. Виждам си грешките и веднага започвам да коригирам. Вече съм готов с новите композиции и още след седмица започваме да се готвим за следващото Световно, каза Денислав. Веднага след Прага той взе поредния си изпит в Университета и вече е в 4 курс Биотехнологии  в СУ. Освен това е и първокурсник Балетна педагогика в АМТИ – Пловдив.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
балет Калина Световно по танци Горна Оряховица