Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

В 30 града са гостували артистите от великотърновския театър през първите шест месеца на 2024 г.

  12.07.2024 13:32
В 30 града са гостували артистите от великотърновския театър през първите шест месеца на 2024 г.
Над 270 000 лв. приходи от продадени билети отчита за първото полугодие на 2024 година екипът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. За първите шест месеца на годината артистите са изиграли 62 представления, които са били аплодирани от 16 312 души публика.
„Активният творчески сезон за нашия театър още не е приключил. И драматичният, и музикалният отдел ще продължават да репетират и да играят активно през месец юли», сподели директорът на МДТ Васил Вълчев. Той припомни, че на 19 юли е премиерата на открито на оперетата „Страната на усмивките” на Лехар. Спектакълът на крепостта „Царевец” е в рамките на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете”. След това оркестърът и солисти на великотърновския театър тръгват на турне заедно с музикантите от супер групата „Фондацията“. Концертът „Симфонично пътешествие“ е посветен на 80-годишнината на Кирил Маричков.
От началото на 2024 г. артистите от МДТ са изиграли 14 представления на собствена сцена и още 48 в турне. Посетили са 30 града в страната, като в някои от тях са гостували по 3-4 пъти все с различни заглавия. „Удовлетворени сме, тъй като успяхме да покажем най-новата продукция на нашия театър в големите културни центрове в страната – София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и др. Три са новите сцени, на които играем за първи път – в Чирпан, Раднево и Раковски”, коментира Васил Вълчев. И допълни, че най-силни до момента са месеците април и май, а приходът от тях възлиза на около 150 000 лв.
През юни театърът за първи път в своята история изнесе концерт в зала «България» в София. Солисти, оркестър, хор и балет на МДТ успяха да покорят многобройната публика с концерт-спектакъла „Балканика“, в който участва и примата на българския джаз Йълдъз Ибрахимов. Гостуването на престижната национална сцена бе в рамките на 55-ото издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“. Преди това великотърновските актьори представиха в Театър „Българска армия“ спектакъла „Слуга на двама господари“, създаден по великата пиеса на Карло Голдони.
Четири премиерни заглавия са подготвени и реализирани през този сезон. Новост в афиша на театъра е концертът «Душа камбана» с филмовата музика на Митко Щерев и златните хитове на „Диана Експрес“. Обичаните мелодии и песни на поколения българи звучат в изпълнение на оркестъра на МДТ с диригент Георги Патриков, самия Митко Щерев и музикантите от легендарната група, начело с вокалиста Илия Ангелов. През април за първи път пред публика беше представен новият съвместен проект „Опера и рок“ на МДТ „Константин Кисимов“ с музикантите от Б.Т.Р. В него звездни солисти от театъра предизвикват на музикален дуел Наско от легендарната рок банда.
«Крадецът на праскови» по едноименната повест на Емилиян Станев е новото заглавие на драматичния състав, което се радва на изключителен интерес от страна на публиката в старата столица. Последната премиера за сезона е на романтичната оперета «Страната на усмивките» на Франц Лехар.
Отчетът на великотърновския театър показва още, че най-много зрители и най-големи приходи в размер на 87 139 лв. за първото шестмесечие са реализирани от концерта „Дихание“ със звездата Орлин Горанов. След това се нарежда спектакълът „Не сме от тях“, създаден по емблематичните Чудомирови разкази «Без късмет» и «Не съм от тях». Той е игран 10 пъти, а приходът от продадени билети възлиза на 52 122 лв. С него екипът на МДТ участва в Първия национален фестивал на комедийните спектакли «Чудото» в Павел баня, а актрисата Стефка Златкова спечели наградата за най-добра женска роля «Как' Сийка»./ сн. архив МДТ

Ключови думи
МДТ Константин Кисимов