Неделя, 06 Oct 2024
            
Горна Оряховица Други

7 гимназии в Горна Оряховица се надяват на 364 осмокласници

  08.07.2024 16:00
7 гимназии в Горна Оряховица се надяват на 364 осмокласници

Кандидат-гимназиалната кампания започна с подаване на документи за първо класиране. 7 горнооряховски гимназии са обявили прием за 364 бъдещи осмокласници.

Подаването на документи става онлайн за цялата страна или в няколко училища в областта. Това са ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново – от 8 до 10 юли; ОУ „Иван Вазов“ в Горна Оряховица – от 8 до 9 юли; ОУ „Св. Климент Охридски“ в Павликени – на 08.07.2024 г.; ОУ „Филип Сакелариевич“ в Свищов – на 08.07.2024 г.

Повечето семейства очевидно са избрали онлайн кандидатстване, ако се съди по сравнително слабия интерес в първия ден от кампанията в ОУ „Иван Вазов”, когато бяха подадени 20-тина заявления за прием.

В Горна Оряховица 7 гимназии се борят да изпълнят утвърдения прием от 364 осмокласници.

СУ „Георги Измирлиев” планира две паралелки по 26 ученици. Едната е с езиков профил – английски и испански, а другата е с природни науки – биология и химия.

В СУ „Вичо Грънчаров” приемат в паралелка със специалност „Софтуерни и хардуерни науки”, както и в „Изобразително изкуство”. И двете са с по 26 ученика.

Две специалности в една паралелка планира ПТГ „Васил Левски”. Училището планира прием от по 13 ученика в специалност „Автотранспортна техника” и още толкова в „Електрически превозни средства”.

ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” планира четири паралелки с 5 специалности. По 13 души ще се приемат за „Възобновяеми енергийни източници” и „Електроенергетика”. Като и двете специалности са в дуална форма на обучение. Освен това се планират две цели паралелки по 26 души за специалностите „Компютърна техника и технология” и „Приложно програмиране”.

Четири специалности по 13 ученика планира ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”. Училището предлага „Ресторантьор”, „Кетъринг”, „Техник-технолог в хранително-вусковата промишленост” и „Техник-растиеневъд”.

ПГЛПИ „Атанас Буров” иска да направи прием за три паралелки с 4 специалности. Две са по 13 ученика – „Банково дело” и „Оперативно счетоводство”. Пълни паралелки се предвиждат за „Електронна търговия” и „Експлоатация на автомобилния транспорт”.

ПГЖПТ „Никола Вапцаров” приема в две специалност по 13 ученика – „Осигурителни и комуникационни системи” и „Локомотиви и вагони”.

Подаването на документи става от 8 до 10 юли, а до 12 юли трябва да се обяви първият прием. От 15 до 17 юли доволните от приема се записват, а другите подават документи за второ класиране.


Ключови думи
прием гимназии Горна Оряховица