Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Спорт

Шампионът Цанко Цанков към млади плувци в Горна Оряховица: Поставяйте си високи цели, няма невъзможни за сбъдване мечти

  05.07.2024 13:16
Шампионът Цанко Цанков към млади плувци в Горна Оряховица: Поставяйте си високи цели, няма невъзможни за сбъдване мечти

Спортни, но и житейски съвети даде на свои почитатели и изграждащи се елитни спортисти шампионът и рекордьор по плуване в открити води Цанко Цанков. Днес той бе в Горна Оряховица по покана на Плувния клуб „Локомотив“ и треньора Симеон Димитров, за да представи втората част от документалния филм „Шампионът на Тихия океан – протокът Кук“. Първата, посветена на преплуването му на Гибралтарския проток, бе показана през февруари, когато Цанко и мениджърът му Николай Илиев също бяха в Горна Оряховица.

В рамките на 30 минути „Шампионът на Тихия океан – протокът Кук“ представя един от най-трудните плувни маратони в света. На 7 април 2024 г. Цанко Цанков успешно преминава разстоянието между два острова на Нова Зеландия. Тук среща изключително суровия Тих океан -  огромни вълни, мощни течения, температура на водата около 13 градуса... При тези условия Цанко Цанков изкарва близо 6,5 часа, за да добави в спортната си биография третия от Ocean 7 маратони.

Цанко Цанков е многократен национален шампион, световен и европейски рекордьор на 12-часово плуване в 50-метров басейн, първият човек в историята, преплувал акваторията на най-големия български залив, първият българин, преплувал Гибралтарския проток. Цанков е и първият българин, преплувал от остров Санта Каталина до Лос Анджелис.

До края на годината му предстои протока Молокай в Хавайския архипелаг. Това е и най-дългият плувен маратон в света с дължина от 47 хил. метра по права линия. За следващата година планува още 3 старта, за да завърши успешно Ocean 7 - световната верига за най-тежките маратони в света.

Преди това обаче – на 6 септември т. г. , Цанков си е поставил друга амбициозна цел - да преплува 100 километра по Дунав между Видин и Козлодуй. Ще го направи по правилата на Световната федерация – т. е. в прогнозируемото около 10-часово време на плуване няма да има право да почива, няма да има право да използва неопрен...

Поставяйте си високи цели и не се страхувайте да ги преследвате, обърна се към последователите си Цанко. Той покани всички любители на плуването да се включат в тазгодишния маратон „Порт Бургас“ – състезание в открити води, организирано за четвърта година в акваторията на Морската гара в Бурас. Маратонът ще се проведе на 20 юли.

Всяка година досега е имало силно участие на плувци от Горна Оряховица, надявам се и сега да е така. Имате всеотдайни треньори, които дават сърце и душа да изградят от вас истински спортисти и добри хора. Ценете ги, обърна се към децата Цанко Цанков.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Цанко Цанков плуване