Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Спорт

Плувецът Цанко Цанков разкри пред децата на Горна Оряховица тайната на успеха

  12.02.2024 14:56
Плувецът Цанко Цанков разкри пред децата на Горна Оряховица тайната на успеха

Човек, доказал, че няма невъзможни за постигане цели, бе днес в Горна Оряховица. По покана на Община Горна Оряховица и Плувен клуб „Локомотив“, за среща с ученици в града дойде Цанко Цанков – плувец, многократен национален шампион, световен и европейски рекордьор на 12-часово плуване в 50-метров басейн, първият човек в историята, преплувал акваторията на най-големия български залив, първият българин, преплувал Гибралтарския проток. Цанков е и първият българин, преплувал от остров Санта Каталина до Лос Анджелис. Събитието е от световната верига за най-тежките маратони в света - Ocean 7, а превземането на Ocean 7 е голямата цел на Цанков. Вече е отметнал два от седемте маратона.

На плуването между острова и материка е посветен филмът „Шампионът на Тихия океан“, показан днес в Горна Оряховица. Самият Цанков и мениджърът му Николай Илиев признаха, че са приятно изненадани от огромния интерес към прожекцията. Действително Зала 1 на Общината бе препълнена, а в момента, в който лентата показа излизащия от водата Цанко след над 10-часовото плуване в ледените води на океана между Санта Каталина и Лос Анджелис, публиката избухна в аплодисменти.

Нито една победа не е нито по-голяма, нито по-важна от победата на човека над самия себе си. За да можеш да победиш другите, първо трябва да победиш себе си, сподели Цанко Цанков. Призна, че е изминал дълъг път до момента, в който да бъде представян като успешен спортист – и то път нелек, пълен с трудности, разочарования, загуби. Но това е част от израстването, не скри изключителният плувец.

Радвам се на успехите на Цанко. Привилегия на спорта е да създава приятелства. Цанко вдъхновява, затова съм тук като негов почитател, но и като негов приятел, сподели народният представител Димитър Николов, който също бе на срещата. От името на домакините Цанков и мениджърът му бяха посрещнати от зам.-кмета Петя Иванова и председателя на ПК "Локомотив" Симеон Димитров.

За организацията, подготовката и, разбира се, за самото плуване разказва „Шампионът на Тихия океан“. В лентата операторът Симеон Симеонов запечатва разказа на Цанков – за 4-метровите вълни, 11-градусовата температура на водата, за планктонът, който единствен осветява пътя на плувеца в тъмната част от изпитанието, за приема на специална напитка по време на плуването, за хипотермията, крампите, умората и всички онези обстоятелства, които биха могли да откажат един човек. Но не и Цанко Цанков. Особено след като в последните мили от плуването на водещата го лодка по идея на миниджъра му е поставено знамето на Бургас.

Самодисциплината, създаването на правилни навици и постоянството могат да направят от вас големи спортисти, обърна се към младите хора в залата Цанко Цанков. Най-вече към плувците от горнооряховския клуб „Локомотив“, дошли да попият от опита му.

Две цели са си поставили за 2024 г. Цанко Цанков и екипът му. В началото на април заминават за Нова Зеландия, за да чакат подходящ прозорец за преплуването на протока Хук. Предстои и плуване в открити води между два хавайски острова – разстоянието между тях по права линия е над 47 км, като този маратон също е сред най-тежките в света. Впрочем, няма друг българин, който да е участвал в Ocean 7. Единственото изключение е Петър Стойчев, който през 2007 г. преплува Ламанша.

Близо 2 часа продължи срещата на Цанко Цанков с младите горнооряховчани. Те питаха, търпеливо чакаха за автограф и снимка и си пожелаха един ден и техните имена да бъдат записани в историята.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Цанко Цанков Гибралтарски проток