Събота, 06 Юли 2024
            
Горна Оряховица Общество

Започва записването за скаутски лагер „Ряховец – 2024“ в Горна Оряховица

  02.07.2024 10:03
Започва записването за скаутски лагер „Ряховец – 2024“ в Горна Оряховица

От днес (2 юли) започва записването за скаутски лагер „Ряховец – 2024“. Инициативата ще се проведе за четвърти път в Горна Оряховица, след като през изминалите три години срещна изключително голям интерес от деца и родители. Организатори на спортното събитие са Община Горна Оряховица и НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново.
Скаутският лагер тази година ще се проведе от 30 август до 1 септември и ще бъде разположен отново в района на хижа „Божур“. Подходящ е за деца от 6 до 16 години.
В рамките на трите дни малките скаути ще имат възможността да се включат в различни предизвикателства. В първия ден ще се запознаят със Закона на скаутите и сами ще устроят палатковия лагер. Ще могат да наблюдават звездното небе с телескоп и ще се научат да се ориентират по небесните обекти. Децата ще проведат урок по екология на открито на тема „Да излекуваме природата“. Предвиден е поход до крепостта Ряховец, като по пътя до там и обратно ще се запознаят с различни видове билки, храсти и дървета, както и приложението им в народната медицина. Ще се погрижат и за чистотата по маршрута.
Малките скаути ще имат възможността да изучат правилата за стрелба с пневматично оръжие и лък. Ще се запознаят с живота на пчелите и ще работят с восък. Ще се учат също да оцеляват в природата и ще си изплетат гривни на приятелството.
Предвидени са също и много състезателни и ролеви игри. Ще има и забавления край лагерния огън, народни хора, танци и песни.
Община Горна Оряховица ще осигури продуктите за храна за трите дни, но тя ще се приготвя от родителите и децата.
На финала всички деца ще получат специални сертификати за участие в Скаутски лагер „Ряховец -2024“. Преди да си тръгнат, участниците, като истински скаути, ще почистят района на лагера.
Максималният брой деца, които мога да се включат в скаутския лагер, е 50 и те трябва задължително да бъдат придружени от 1 родител (или пълнолетен придружител от семейството).
Заявки за участие в лагера се подават до 31 юли включително на e-mail: [email protected] или в Информационния център на Общината. Заявления ще се приемат до запълване на бройката от 50 деца.
В заявлението задължително се изписват трите имена и годините на детето, трите имена на родителя, адрес и задължително телефон за обратна връзка.
Участниците трябва да разполагат със собствена палатка, както и със спален чувал за всеки и къмпинг оборудване.
Преди провеждането на лагера, ще се проведе задължителен инструктаж с родителите на децата.


Ключови думи
скаутски лагер Горна Оряховица