Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Музеят в Горна Оряховица показва вече несъществуващата часовникова кула с помощта на съвременните технологии

  01.07.2024 10:07
Музеят в Горна Оряховица показва вече несъществуващата часовникова кула с помощта на съвременните технологии

Часовниковата кула "оживя" отново пред горнооряховчани. Това стана с помощта на съвременни техники за триизмерно сканиране и моделиране. Интерактивна виртуална анимация може да бъде видяна в Историческия музей, където бе открита новата образователна експозиция „Да уловим времето“, посветена на времеизмерването в новата и най-нова история на град Горна Оряховица.
Откриването на експозицията финализира дейностите на музея по одобрения проект за финансиране от Министерство на културата през 2023 г. на стойност 22 840 лв.
В специална експозиционна площ, намираща се между залите, които показват селския и градския бит, са  представени реални експонати заедно с дигитални модели и интерактивна анимация в обособено триизмерно виртуално пространство. Дълго се чудихме какво може да е онова нещо, което да свързващото звено между двете пространства и решихме, че това е времето. Времето, което неумолимо тече, което все не ни стига, което е без начало и без край, каза при откриването на експозицията директорът на Историческия музей Пламен Мадемов.
В нея посетителите могат да намерят повече информация за различните видове уреди за времеизмерване, използвани през ХIХ и ХХ век. Освен запазени части от механизма на последната часовникова кула в града (съборена през 1972 г.), са показани и различни видове часовници, принадлежали на известни заможни горнооряховски фамилии.
Часовниковият механизъм, който се съхранява в музея, е демонтиран само за една седмица през лятото на 1972 година. Един от последните хора, които се грижат за него и който всъщност участва в демонтирането му, е Хопи Гарабетян. Дългогодишният училищен директор разказа интересни спомени за годините, когато горнооряховчани са отмервали времето с камбанния звън на часовника. Механизмът е отмервал на всеки половин и кръгъл час или общо 180 удара на камбаната са звучали за денонощие над града. Часовникът беше атракция и носител на новото за нашия град. Сега е част от историята и се радвам, че се съхранява в музея и всеки може да види какво е било миналото на Горна Оряховица, сподели Хопи Гарабетян, който е бил и консултант на музейния екип по време на подготовката на експозицията.

Може да сте били на финала на историята на часовниковата кулата, но сега поставихте началото на новото й оживяване в нашата експозиция, благодари му директорът на музея Пламен Мадемов.
Въпреки, че часовниковата кула не съществува от половин век, посетителите на експозицията могат да я видят в реална среда, благодарение на съвременни техники за триизмерно сканиране и моделиране и създадената интерактивна виртуална анимация.
След извършената фотограметрия на запазените части от часовниковия механизъм е създадено виртуално приложение с VR-очила. С поставянето на очилата всеки желаещ ще може детайлно да се запознае с функциите на отделните части от съхранения механизъм и цялостното предназначение на часовниковата кула.
Експозицията може да бъде видяна в Историческия музей през цялото лято. Тя ще бъде част и от поредицата „Семейни съботи в музея“, която ще отвори врати отново през ваканционните месеци.


Ключови думи
ч„асовникова кула Горна Оряховица Музей