Вторник, 02 Юли 2024
            
Лясковец Общество

Лясковец празнува, „ДИМАГО“ ООД, Йордан Сираков и Веселин Боев са носителите на Почетните знаци за 2024 г.

  29.06.2024 21:27
Лясковец празнува, „ДИМАГО“ ООД, Йордан Сираков и Веселин Боев са носителите на Почетните знаци за 2024 г.

По традиция на Петровден, когато Лясковец празнува, се връчват награди на достойни лясковчани, допринесли с делата си за популяризирането на града. За заслугите си отличените получават Почетни знаци, но най-вече уважението на своите съграждани. Тазгодишните носители са „ДИМАГО“ ООД, актьорът и режисьор Йордан Сираков и футболният деятел Веселин Боев. Отличията си те получиха от кмета Васил Христов и от председателя на ОбС Сергей Добрев.

Дружеството „ДИМАГО“ получава Почетния знак в сферата на бизнеса и икономиката. Началото му е поставено през 1999 г. в Горна Оряховица с „Димаго 1“ ООД с основна дейност търговия и дистрибуция на захарни изделия. През 2012 г. вече „Димаго“ ООД се мести в Лясковец, като на 8 декара площ благоустроява паркинг за тежкотоварни автомобили и подсигурява работа на 60 международни шофьори и 10 офис служители.

Дейността на дружеството е насочена главно в международен транспорт, спедиционна и посредническа дейност. През 2023 г. дружеството разширява своята дейност с отварянето на автомивка и бензиностанция „Димаго“. Водещи бизнес принципи на „Димаго“ ООД са коректността, лоялността и доброто обслужване на клиентите.

За заслугите му към духовността и културата Почетен знак получава актьорът и режисьор Йордан Сираков.

Още в детските си години Сираков става част от Детска театрална студия „Усмивки” към Младежкия дом във Велико Търново. Играе като актьор в любителски театрални състави и трупи в областта. Журналист с репортажи в национални и регионални медии. Водещ на десетки културни събития на общинско и областно ниво. Йордан Сираков през годините е гост - актьор в постановки на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”, Държавна опера - Варна, участва във филмовата продукция „Братя”.

От 2020 г. е режисьор на Театрална трупа „Парашкев Парашкевов” към НЧ „Земеделец-1899”в Козаревец. Постановките му стават част от престижни национални форуми за любителски театър. Записва в летописната история на любителския театър в село Козаревец престижни отличия. Под ръководството на Сираков постановките на Театралната трупа са част от празниците на Лясковец, Стражица и десетки населени места от региона. Работата му в областта на културата и за развитието на любителското театрално изкуство е призната от местната общност.

Със заявката, че обмисля създаването на детски театрален състав в Лясковец получи наградата си Йордан Сираков.

Когато ми се обадиха за номинацията, помислих, че някой е объркал номера. После си дадох сметка, че тази награда е за всеки от моите колеги в Козаревец, обмисляме през следващите месеци да направим първите стъпки към това да напълним залата на читалището в Лясковец с деца, за което се надявам да ни помогнете. Животът на всички нас ще бъде достоен, ако децата ни са умни, възпитани и с любов към изкуството, благодари Сираков.

В областта на спорта Почетния знак за 2024 г. получава Веселин Боев. Боев е част от футболния клуб „Левски-Лясковец“ от 2008 г., в който изцяло минава пътят му като футболист. От 2020 г. е част и от ръководството на клуба като член на Управителния съвет, а от 2021 г. е председател на Управителния съвет.

По инициатива на Веселин Боев се сформира детска школа към футболния клуб, каквато не е имало през последните 20 г. През есента на 2020 г. се събира първата група от 20 деца на възраст между 7 и 10 г. с треньор Стелиян Станчев. Към настоящия момент в школата на ФК „Левски-Лясковец“ има над 90 деца, които водят активен тренировъчен процес, състезават се в първенствата и турнирите, организирани от БФС и заемат призови места. Децата са разделени в пет възрастови групи от 6- до 16-годишна възраст, като за тях се грижат шестима треньори, включително треньор на вратарите и кондиционен треньор.

Мъжкият футболен отбор на „Левски-Лясковец“ също претърпя положително развитие през последните няколко години, като се наблюдава подмладяване на състава, приобщаване на млади футболисти в него, които са продукт на школата на клуба и подобряване класирането в Елитна областна група - Велико Търново, където се състезава тимът и към настоящия момент.

Веселин Боев е допринесъл много за развитието на спорта в град Лясковец. В усилената му работа негов приоритет винаги са били отдадеността на спорта и защита името на Лясковец като град на изявени спортисти.

Благодаря за наградата, която е за труда на всички треньори в школата на клуба. Благодаря на родителите, които повярваха в нас да приобщим децата им към спорта. Тази анграда задължава мен и Община Лясковец да продължим развитието на спорта и футбола в града и да върнем старите успехи, които нашият град е имал, сподели пред лясковчани Боев.

Наградите бяха връчени тази вечер на тържествена церемония на пл. „Възраждане“. Преди това те бяха утвърдени на сесия на Общинския съвет, след която бе проведен ритуал по вдигането на знамената и бе отслужен богослов.

Кметът Васил Христов поздрави лясковчани.

Във времена като днешните, в които ценностите и устоите са под заплаха, заставам пред вас с огромна признателност, че почитате светите Петър и Павел, пазите заветите на предците ни и най-вече, че обичате Лясковец.

Честит празник, уважаеми лясковчани, поклон пред всички, за които Лясковец е обич завинаги, обърна се Христов към празнуващите.

Гости на празника бяха народните представители Димитър Николов, Людмила Илиева и Ангел Янчев, зам.областният управител Валентин Михайлов, кметове и председатели на общински съвети, представители на инситуции.

Целунато от Господ място нарече Лясковец Димитър Николов. Но Лясковец е и кауза, допълни той. На този свят ден си припомням завета на апостол Павел – борба, вяра и път. Не се отказвайте да се борите, там, където има вяра, има и път, пожела на лясковчани народният представител от ГЕРБ-СДС.

Лясковец е част от моето детство, призна Людмила Илиева от ПП-ДБ. В живата на всички ни има успехи и провали, но най-важното е никога да не се отказваме. Нека ни закрилят светиите Петър и Павел, нека бъдем здрави и щастливи, пожела Илиева.

Радвам се, че съм тук с вас на този свят ден, обърна се към лясковчани и Ангел Янчев от „Възраждане“.

Получени бяха много поздравителни адреси, сред които и от президента Румен Радев.

Пазете наследеното от предците и се гордейте с града си – люлка на възрожденци и просветители. Нека тяхната всеотдайност ни вдъхва сили да посрещаме с достойнство предизвикателствата на съвремието. Вярвам, че с общи усилия, вяра и постоянство ще продължите да създавате условия за децата си тук, в България, пише в него.  

След церемонията бе даден стартът на празничния концерт. В него участват Ана Борисова, оркестър „3/4“ и Deep Zone Project.

По програма заря ще сложи финала на официалната част от празника на Лясковец.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
празник на Лясковец Димаго Йордан Сираков Веселин Боев