Неделя, 29 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Спорт

Теодор Тутеков спечели квалификация и ще представя България на Европейско по шах

  26.06.2024 15:25
Теодор Тутеков спечели квалификация и ще представя България на Европейско по шах

Шестокласникът на ОУ „Иван Вазов” Теодор Тутеков спечели квалификационен турнир и ще представя България на Европейското първенство по стандартен шах за деца и младежи в Прага.

Домакин на турнира-квалификация беше Кранево, където си дадоха среща близо 150 млади шахматисти в различните възрасти. 13-годишният Теодор имаше за конкуренция още 11 момчета във възраст до 14 години. С 4 победи и 2 ремита младата горнооряховска надежда безапелационно спечели първото място, което му осигурява квота за Европейското първенство.

Първенството на Стария континент е от 21 август до 1 септември в столицата на Чехия и ще е най-голямото предизвикателство, пред което се изправя Теодор. Ситуацията в българския шах е такава, че, освен да спечелят квота, българските представители на първенството ще трябва и сами да осигурят финансово участието си, но това не би трябвало да е пречка Теди да покаже, че има място сред европейския елит.

Състезателят на ШК „Асеневци” има вече три шампионски титли от републикански първенства по стандартен и ускорен шах, два пъти е бивал втори в своята възраст. През ноември 2023 г. спечели и елитния турнир „Шахматни надежди”, където се канят само медалисти от държавни първенства. Направи го за възраст 14 години, докато беше само на 12 г.


Ключови думи
Теодор Тутеков шах Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета