Събота, 06 Юли 2024
            
Горна Оряховица Общество

Горещо лято предстои по сцените и стадионите в Горнооряховско

  25.06.2024 14:47
Горещо лято предстои по сцените и стадионите в Горнооряховско

Много интензивна спортна и културна програма предлага Горна Оряховица на своите граждани и гости през летните месеци.

Постарали сме се да има по няколко събития всяка седмица и те да отговарят на интересите на различни възрасти и вкусове. Основна цел ни е да натоварим Летния театър и да го превърнем в истинско културно средище, каквото Горна Оряховица заслужава да има, коментира зам. кметът Петя Иванова, представяйки акцентите от лятната програма.

Започваме с кино под звездите. Лятното кино се завръща в Горна Оряховица не просто като отделни прожекции, а за постоянно. Винаги, когато няма концерт, театър или друго събитие и времето позволява, Летният театър ще се превръща в Лятно кино. Първите прожекции вече се състояха, ще продължат до края на сезона.

И още кино, но в зала „Латона” в Младежкия дом, на 5 юли плувецът-рекордьор Цанко Цанков ще представи документалния филм „Шампионът на Тихия океан – Протокът Кук”, посветен на историческото му плуване между Южния и Северния остров на Нова Зеландия. Прожекцията е от 10 часа. Специални гости са децата от ПК „Локомотив”, но входът е свободен за всички, които искат да се докоснат до невероятните постижения на плувеца.

Спортната вълна продължава с поредното издание на най-силния в България стрийтбол турнир, организиран на площад „Георги Измирлиев”. Битките под кошовете на площада са на 13 и 14 юли.

В последната седмица на месеца Спортната зала и клубът по армрестлинг „Локомотив 96” ще са домакин на тренировъчен лагер, в който ще участват състезатели от Южна Корея и ще има открити демонстрации.

През август ще има два футболни турнира за различни възрасти, а месецът ще завърши със скаутският лагер „Ряховец 2024”, организират съвместно от Общината на Националния военен университет. Предизвикателството към малките скаути и техните родители е от 30 август до 1 септември. Ще има уроци по оцеляване, но и уроци по история с поход до крепостта Ряховец, както и уроци по астрономия с изучаване на звездното небе през телескоп. Лагерът ще е за 50 деца и общо 110 души с родители и ръководители.

Също в края на август Божур поляна ще е домакин на уникален фестивал, съчетаващ екология и рок. Ecological Sound of Varna се провежда на три локации в страната – край Варна, София и старата столица, където мястото е всъщност Божур поляна. Ще се проведе от 22 до 25 август, като през деня ще има всякакви дейности – артистични, екологични и прочие, а вечер ще има рок концерти.

В края на август и началото на септември се планира атрактивна спортна проява – демонстративни срещи по ММА с участието на бойци от цяла Европа.

През юли и август „Семейните съботи в Музея” се връщат в Исторически музей – Горна Оряховица, след като няколко години гостуваха на Етнографския музей в Долна Оряховица. Всяка събота ще има интересни занимания за цялото семейство.

През цялото лято няма да затвори и Художествена галерия „Недялко Каранешев”, която ще представи изложба-живопис на живописеца доц. д-р Маринета Малячкова на 4 юли, пластика на Николай Палев на 11 юли, „Голо тяло” на доц. д-р Пламен Пъчев на 5 август и изложба на Владимир Палев на 1 септември.

Част от програмата си остават и традиционните събития в Горна Оряховица и селищата – Илинден с курбан на манастира, празниците на Поликраище и Драганово, динената фиеста в Правда. В началото на септември Долна Оряховица ще празнува 50 години като град, а в края на месеца е третият Фестивал на ореха. По същото време в общинския център ще е поредният ФАМИЛАТЛОН.

Извън тази програма, много натоварено ще бъде и на сцената на Летния театър, където само през юли ще има поне 4-5 големи събития. Няколко театрални спектакъла – Камен Донев, „Извънредно любовно”, комедията на годината „Жена ми се казва Борис”, концерт на Веселин Маринов, гръцка вечер. А когато няма някакъв външен спектакъл, ще има кино. Билети се продават както в Летния театър, така и на касата на НЧ „Напредък 1869”. Съвсем скоро ще има сайт с пълната програма и анонси за всички събития в Летния театър през лятото.


Ключови думи
програма лято 2024 Горна Оряховица Летен театър