Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Рязко поскъпват някои такси и цени на услуги на Община Горна Оряховица

  25.06.2024 11:03
Рязко поскъпват някои такси и цени на услуги на Община Горна Оряховица

Промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цените на услугите в община Горна Оряховица ще се гледат на предстоящото заседание на Общинския съвет. Проектът предлага значително поскъпване – най-често от 50%, а за някои услуги скокът в цените е в пъти. Заедно с това се въвежда възможност за 10% отстъпка от цената, но не повече от 20 лева, ако услугата се предоставя по електронен път.

Осъвременяването на наредбата с възможността за по-ниски такси при неприсъствено обслужване е първата причина за промените, които се правят. Тази възможност е уредена от изменения в Закона за електронно управление от края на миналата година. В същото време обаче при прегледа на старата Наредба е установено, че повечето цени на услуги и някои такси имат нужда от осъвременяване, тъй като не са променяни от няколко години.

От 2020 до 2024 г. минималната работна заплата е нараснала от 610 до 930 лева, а инфлационния ръст е 32%. Това налага осъвременяване на таксите, обясняват вносителите на проекта. При изготвянето на новите цени е спазено изискването на закона размерът на таксата да съответства на разходите на администрацията за извършване на съответната уклуга, в т.ч. необходимите материално-технически разходи и всички административни разходи, като последните да не надвишават 20% от размера на таксата. Към предложението, което ще разгледат съветниците, е приложена таблица със сегашните цени, себестойността на услугата и новите цени, които се предлагат.

Най-общо казано поскъпването е значително за почти всички услуги. Докато някои касаят инвестиционни намерения, рекламна дейност и взаимоотношения с общинската собственост и не се отнасят до много хора, други ще се усетят пряко от повече потребители.

Поскъпват някои услуги на Домашния социален патронаж. Ученическото хранене, което се предоставя от звено към Патронажа става от 2,50 на 3,50 лева. От 5 на 8 лева стават почасовите услуги на Патронажа като почистване, обгрижване и пазаруване на възрастни и хора с увреждания.

Отпада безплатното сключване на брак през седмицата. Цената на тази услуга без музикален съпровод вече е 25 лева. Стандартното сключване на брак също поскъпва, но леко – от 44 на 50 лева.

Таксата за отглеждане на куче, която сега е 12 лева в Горна Оряховица и 6 лева в останалите селища на година, се предлага да стане 20 лева в цялата община. Ако се приеме, това изменение ще влезе в сила от 1 януари 2025 г.

Най-сериозно е поскъпването при тъжните ритуали и ползването на Гробищния парк. Със сигурност това ще доведе до значително оскъпяване на погребенията.

Таксата за ползване на гробно място над 8, но до 15 години скача двойно от 50 на 100 лева, а за ВИП зоната поскъпването е тройно от 150 на 500 лева. Запазване на гроб за вечни времена става от 120 на 300 лева, за ВИП зоната от 500 на 1000 лева. Запазването на двоен гроб във ВИП зоната ще е 1600 лева.

Поскъпват сериозно и всички други услуги, съпътстващи погребението. Изкопаването на гроб от 150 става 360 лева. Въвежда се нова услуга за изкопаване на гроб за мюсюлманско погребение – 180 лева. До момента роднините на покойниците от мюсюлманското вероизповедание са заплащали само транспортна услуга и маркиране на нов гроб, останалите дейности по извършване на погребението са осъществявани от самите тях. Също нова услуга е отреждане на място за семейна гробница, което ще струва 5000 лева.

Нови цени ще има и за ползване на спортната база и Младежкия дом. Поскъпването за спортните клубове от общината, които са домакини на състезания от зонален и национален характер, е до 50%, но за да наеме външна организация стадион „Локомотив” за една футболна среща време ще трябва да плати 1000 лева.

Проектът, който беше публикуван за обществено обсъждане в края на май, предстои да бъде разгледан на заседанието на ОбС на 27 юни. Възможни са някои корекции, но като цяло горнооряховчани трябва да са готови за по-високи цени на общинските услуги.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
цени на такси и услуги Община Горна Оряховица