Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Четвъртокласниците и зрелостниците в Горнооряховско са повишили резултатите си на матурите

  12.06.2024 14:40
Четвъртокласниците и зрелостниците в Горнооряховско са повишили резултатите си на матурите

Тенденция в посока подобряване на резултатите в сравнение с миналата година сочат данните от националното външно оценяване (НВО) след IV клас и при зрелостниците в община Горна Оряховица.  Числата излязоха преди дни, а за „Седмицата“ ги обобщи началникът на Регионалното управление на образованието във Велико Търново инж. Розалия Личева.

На НВО по български език и литература четвъртокласниците в общината са изкарали 57,81 среден брой точки. Те са по-малко в сравнение с успеха на областно ниво (73,82 т.), но с 0,81 т.  повече спрямо 2023 г. Инж. Личева открои с положителен знак горнооряховските основни училища „Св. Паисий Хилендарски“ и „Св. св. кирил и Методий“, но средните резултати показват спад при основните „Св. Климент Охридски“ в Драганово, „Св. св. Кирил и Методий“  в Долна Оряховица и СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица. В останалите училища в общината резултатите по БЕЛ са съизмерими с миналогодишните.

По математика четвъртокласниците са изкарали средно за общината 58,71 т. при 69,13 т. за областта. Спрямо 2023 г. по предмета подобрението за училищата в Горнооряховско е с 5,75 т., въпреки това обаче не се достига средното за областта, което е 8,12 т. Съдейки по резултатите, по думите на инж. Личева най-сериозни мерки по математика са взети в ОУ „Св. Пасий Хилендарски“ в Горна Оряховица, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище и ОУ „Елин Пелин“ в Първомайци. За сметка на това обаче ОУ „Отец Паисий“ в Писарево е с 20 точки надолу, по-слаб е и резултатът на четвъртокласниците в Драганово.

Това се отразява на средния брой точки за общината, колегите трябва да работят по прилагането на допълнителни мерки, препоръча инж. Личева.

Двама четвъртокласници са изкарали максималните 100 т. на НВО по БЕЛ. Това са Кристияна Байчева от ОУ „Иван Вазов“ и Вилиана Игнатова от СУ „Георги Измирлиев“. По математика също има деца с по 100 т. – Михаела Камбушева и Никол Русева от ОУ „Иван Вазов“ и Николай Иванов и Пламена Димитрова от СУ „Вичо Грънчаров“.

Зрелостници от 5 професионални гимназии и две средни училища в община Горна Оряховица положиха матури и тази година. От РУО предоставиха обобщена информация само по БЕЛ, тъй като тя е задължителната за всички завършващи - втората задължителна матура е по предмет по избор.

Добрата новина е, че при дванадесетокласниците няма училище, което да се е представило по-зле от миналата година. Напротив – средният брой точки по БЕЛ за 2024 г. е 44,64 спрямо 26,32 т. през 2023 г. На регионално и национално ниво резултатите са съответно 58,34 т. и 59,4 т. Най-сериозно в посока нагоре тази година, сравнена с миналата, са се представили СУ „Вичо Грънчаров“, СУ „Георги Измирлиев“, ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ и ПГЛПИ „Атанас Буров“. Не е за пренебрегване и резултатът на зрелостниците от ПГ по жп транспорт „Н. Й. Вапцаров“ – с 8,14 т. по-добър в сравнение с 2023 г. 

Горна Оряховица има своя отличник по БЕЛ при абитуриентите - Александрина Замфирова от СУ „Георги Измирлиев“.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
матури