Неделя, 08 Сеп 2024
            
Избори 27 октомври 2024 г. Политика

Людмила Илиева: България има нужда от устойчиво управление, но участието във властта не може да е на всяка цена

  06.06.2024 21:12
Людмила Илиева: България има нужда от устойчиво управление, но участието във властта не може да е на всяка цена

Отново ни предстои ден за размисъл и после гласуване. За първи път избираме едновременно Народно събрание на България и Европейски парламент. И отговорността ни на 9 юни е двойна.

През тази кампания се опитахме да убедим демократичната общност да бъде активна, за да имаме по-голяма тежест в следващото Народно събрание.

Трудно е. Гласуваме за български парламент за шести път в рамките на три години. Разбирам всички, които са обезверени, които търсят смисъл от гласуването след постоянните провали на опитите за устойчиво управление.

В този момент първото задължение на всички застъпници на демокрацията е да успеем да убедим хората, че парламентарната република е най-добрата форма на управление. И въпреки някои несъвършенства, само тя гарантира правата на всички ни.

Но парламентарната република работи чрез мнозинства. Едно решение минава в Парламента, когато събере достатъчно подкрепа. За важните решения са нужни гласовете на 121 депутати.

Очевидно е, че и тези избори няма да могат да излъчат абсолютно мнозинство.

Но също толкова ясно е, че имаме нужда от устойчиво управление - за да се приемат бюджетите на страната навреме, да се придвижват законите в областта на икономиката, които ще повишат стандарта на българите и за да се даде отпор на престъпността във всичките й форми. За това настояват 80% от българските граждани.

Такова устойчиво управление не може да се постигне от една партия, ще са необходими разговори и партньорства.

А съгласието не е невъзможно. Ако аз гласувам за демократичната общност, съседът ми гласува за друга партия, а другият съсед си избира трета различна политическа сила, това означава ли, че ние не можем да разговаряме и да постигнем разбирателство, когато трябва да се реши проблем на нашата улица?!

Хората избират различни партии – с различна история и различни цели. Когато те намерят място в Парламента, те вече са представители на една значителна част от обществото ни. Ще съумеят ли тези партии да разговарят помежду си, за да има България устойчиво управление? Това до голяма степен ще зависи от политическата формация, събрала най-много подкрепа на 9 юни. Затова се надявам, че вие ще ни дадете тази роля.

Отговорност на първата политическа сила е да състави правителство. Тя трябва да намери начин да привлече подкрепа от други политически сили. И да постигне мнозинство, което ще следва ясни приоритети.

За мен участието в бъдещото управление не може да е на всяка цена. Цената, която не можем да платим, е да се откажем от усилията за повишаване на качеството на живот на българите, от мерките за продължаване на икономическия растеж, за повишаване на доходите и пресичане на престъпността на всички нива – както кражбите на пари от бюджета, така и на битовите кражби.

Всяка договореност за управление на България трябва да бъде написана и подписана от политическите партии, постигнали разбирателство. Така никой няма да може да лъже и да се отмята от дадената дума. А българите ще могат да потърсят политическа отговорност за това кой какво е направил, или какво не е направил.

На 9 юни ще трябва да излъчим и нашите представители в Европейския парламент. Този избор мнозина смятат за по-маловажен, а той е показателен за отношението ни към самите нас. От доста години ни се внушава, че България е малка страна, от която нищо не зависи и която само следва заповеди отвън. Това се прави умишлено, за да се оправдае неспособността на управляващите да защитят нашия интерес в Европа.

България не е малка нито по население, нито по територия в сравнение с другите европейски държави. Ние сме средна по площ и населеност държава с изключителна история, природа и потенциал. Имаме дори достатъчно почтени, образовани и подготвени политици, които са способни да защитават нашия интерес.

Аз ще гласувам за един от тях - Радан Кънев, който е пети в листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за избори на български представители в Европейския парламент.

Радан Кънев е сред 20-те най-активни депутати в ЕП и е единственият български представител в тази класация с 363 внесени предложения. Той внесе над 400 законодателни изменения за освобождаване от излишна тежест на малките и средните предприятия, предизвика първия дебат в Европарламента за правовата държава в България, постави множество въпроси за конкретни български проблеми в областта на опазването на околната среда и предложи над 700 изменения по различни закони от „Зелената сделка“, които защитават българските интереси.

С такива хора можем да направим това, което е важно – не българите да търсят спасение в Европа, а Европа да дойде в България.

Подкрепете листите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ с №14 в двете бюлетини на 9 юни. Личната подкрепа за Людмила Илиева можете да дадете с референция 101 в листата за Народно събрание на Република България.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Людмила Илиева избори
Последни
Седмицата
Анкета