Петък, 18 Oct 2024
            
Лясковец Общество

Кукери джумали и гайдари дадоха началото на XII Национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир над Лясковец

  24.05.2024 15:26
Кукери джумали и гайдари дадоха началото на XII Национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир над Лясковец

С прогонване на злите сили от кукери джумали и гайдарско изпълнение точно в 12,00 часа днес бе открито дванадесетото издание на Националния събор на овцевъдите.

Той се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, със съдействието на Министерството на земеделието и храните и общините Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново. Отправната точка за провеждането на събора е български храни от български суровини – като традиционен поминък овцевъдството е ресурс за производството на качествени храни и за социално-икономическата стабилност на големи региони в страната, както и източник на доходи в региони, в които демографският срив е най-голям. От особена важност е продукцията на българския фермер и тя да се реализира на вътрешния пазар. Затова мисията на събитието е да фокусира общественото внимание върху развитието на отрасъла и насърчаване консумацията на качествена храна.

Джумалите от пазаржишкото село Калугерово изпълниха своя традиционен магически танц за плодородие, богата реколта и късмет за всички. След това поляните край Петропавловския манастир се огласиха от гайдарските мелодии на оркестър „101 каба гайди“. На сцената излезе 5-годишната Мине Исмаил от Пловдив, която изпълни песента „Когато бях овчарче“, превърнала се в символ на българския традиционен поминък овчарството, по текст на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Радвам се, че за 12-ти път приветствам хиляди участници на този събор. Още по-горд съм, че това е най-достойното представяне на овцевъдството и козевъдството за годината в България, приветства гостите Симеон Караколев – съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Благодаря за подкрепата за провеждането на това събитие. Уважавайте труда на овцевъдите, те са на изчезване, подкрепяйте ги, призова Караколев.

Пазете българското бе апелът и на кмета на Лясковец Васил Христов, символичен домакин на събора.

Овцевъдството отдавна е повече от традиция по българските земи. И днес, въпреки трудностите, овцевъдите и козевъдите продължават да работят със сърце. Техният труд е една от визитните ни картички пред света - вкусът на българските продукти от овче и козе мляко е неповторим. Резултат на огромен труд е този вкус. Труд, който заслужава да бъде уважаван, подкрепян, промотиран. Така виждам смисъла на Националния събор на овцевъдите – като среща на пословичното българско трудолюбие с традициите и куража да не се отказваш, посочи Христов.

Сред официалните лица бяха също съпредседателите на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Янка Попова и Деян Тодоров, зам.-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов, зам.-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов, зам.-областният управител на Велико Търново Валентин Михайлов, зам.-ректорът на Тракийския университет проф. Румен Бинев.

Това изложение като най-мащабното в годишния календар дава възможност на нашите овцевъди и козевъди да представят своята дейност, да се запознаем с тежкия сектор животновъдство. Животновъдството е постоянство, тежък труд, отдаденост. От страна на МЗХ ще продължим да подкрепяме сектора като един от основните, подпомагането ще продължи посредством всички инструменти, които можем да приложим, за да го запазим и развием, каза и Иван Капитанов. 

Водосвет отслужи отец  Антоний, а лентата на събора прерязаха Иван Капитанов, Васил Христов и Валентин Михайлов.

Официалната церемония по откриването завърши с танцовия състав към културно-просветното дружество на каракачаните – Сливен, който показа музиката и танците на пастирската номадска общност.

Съборът на овцевъдите продължава днес, утре и в неделя.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Събор на овцевъдите
Последни
Седмицата
Анкета