Вторник, 30 Апр 2024
            
Други

Коне тежковози и кучета пастири ще показват умения на събора на овцевъдите

  10.04.2024 13:31
Коне тежковози и кучета пастири ще показват умения на събора на овцевъдите

Най-силните коне, отглеждани в България, ще могат да се видят от 24 до 26 май край Петропавловския манастир над Лясковец по време на дванадесетия Национален събор на овцевъдите. Пред публиката ще бъде представена най-новата селекция коне от тежковозни породи, родени и отглеждани у нас, както и интродуцирани. Разпределени в различни, категории елитните животни ще се състезават в теглене на товари по 40-метрово трасе във втория ден на събора – 25 май (събота)  от 10,00 до 18,00 часа.  Освен безспорна атракция, състезанието по надтегляне цели да покаже приложението на конската сила в стопанството, дърводобива и развъждането. Извън съревнованието ще бъде показан демонстративен впряг от четири коня, порода Фламандски тежковоз, управляван от стопанина Боби Радулов.

За първи път на събора в теглене на товари ще се надпреварват и магарета. Предварително записване за състезанието собствениците на този вид работни животни могат да направят на 0898 513233. 

Край традиционното за събора изложение на над 1000 чистопородни овце и кози ще бъдат показани и най-верните верните помощници на животновъдите – кучетата пастири. В специализираната изложба на Българско овчарско куче на 24 и 25 май ще се включат различни местни клубове и развъдници, а в дефилетата ще участват животни, завоювали европейски и световни титли през 2023 г. в Световния киноложко-ловен-спортен алианс. Ще има и наситена спортна програма с  различни демонстрации -  послушание, защита, фризби-фристайл, спорт с куче.

Традиционно, и тази година Събора на овцевъдите  ще представи постиженията в бранша и богатата народна култура, традиции и фолклор. Освен различните видове животни на събитието ще има селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството, био пазар, изложение на продукти от овче и козе мляко и месо, различни фермерски състезания, демонстрации на производството на млечни храни по автентични и съвременни технологии. 

Събитието ще предложи много фолклор, занаятчийско изложение, кулинарни демонстрации, етно атракции и възстановки, народни веселби, вечерни концерти и още много  емоции, забавления и преживявания.

Национален събор на овцевъдите в България провежда ежегодно край Патропавловския манастир  от 2011 година. Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.


Ключови думи
Събор на овцевъдите
Последни
Седмицата
Анкета