Неделя, 02 Юни 2024
            
Елена Култура

В Елена връчват Почетния знак „Стоян Михайловски“, проф. Димитър Михайлов е тазгодишният носител

  18.05.2024 10:16
В Елена връчват Почетния знак „Стоян Михайловски“, проф. Димитър Михайлов е тазгодишният носител

Почетен знак „Стоян Михайловски“ ще бъде връчен тържествено на 24 май в Елена. Отличието се връчва ежегодно на писатели и публицисти с безспорни постижения в областта на литературната наука, които като автори и личности имат завоюван авторитет и активно изразена гражданска позиция.

Събитието е под патронажа на Министерството на културата, а тази година отличието се присъжда на проф. Димитър Михайлов. От 1984 г. той преподава българска литература във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Автор е на много книги и статии, от които значителна част са посветени на бележития еленчанин: „Стоян Михайловски” „Етюди за самотника: 70 години от смъртта на Стоян Михайловски“, „Сериозната“ против „смешната“ сатира – Стоян Михайловски – Алеко Константинов, „Стоян Михайловски. Поетически текст и национален контекст”. Съставител е на книгата на Стоян Михайловски „Бог. Религиозни стихотворения”– първо и единствено издание на религиозната лирика на Михайловски.

Церемонията по връчването на отличието ще започне в 19 ч. с поднасяне на венци и цветя пред паметника на

Стоян Михайловски в град Елена. Минути по-късно в Художествената галерия, след въвеждащи думи за величието на поета сатирик и смисъла на литературната награда, проф. д-р Антония Велкова – Гайдаржиева ще запознае аудиторията с творческия път и постиженията на лауреата проф. д-р Димитър Михайлов. След като получи наградата си, проф. Михайлов ще говори за Стоян Михайловски./ сн. Фейсбук


Ключови думи
Почетен знак Стоян Михайловски проф. Димитър Михайлов