Понеделник, 20 Май 2024
            
Горна Оряховица Общество

Цяла седмица в Горна Оряховица ще продължат събитията по повод 29 май и Празника на горнооряховския суджук

  08.05.2024 19:38
Цяла седмица в Горна Оряховица ще продължат събитията по повод 29 май и Празника на горнооряховския суджук

Многобройните тазгодишни прояви за празника на Горна Оряховица, който се отбелязва на 29 май, ще започнат два дена по-рано.

На 27 май, от 10.00 ч. старт на честванията ще бъде даден с откриването на Занаятчийска търговска алея, разположена при централния площад „Георги Измирлиев“.  Уникални продукти и ръчни произведения, работилници, настолни игри, а също и изпълнения на улични музиканти ще радват посетителите.

В този ден започват да творят и участниците в 23-я Международен пленер „Живописатира“, който се организира от Община Горна Оряховица и Сдружение „ГоАрт“. Освен гостуващите творци, тази година ще участват и талантливите деца на Горна Оряховица. Поканени са училищните клубове, които развиват тази дарба на своите възпитаници. Резултатът от пленера ще бъде показан в изложба, посветена на празника на Горна Оряховица.

Вечерта на същия ден за жителите и гостите на града започва концерт с участието на великолепни горнооряховски изпълнители като Стелияна Христова – първият победител в „Гласът на България“, балет „Калина“, атрактивните акробати братя Николови. Музикалните ценители ще могат да се насладят и на цигулките от дамския квартет „Интро“. Водещ на вечерта ще бъде популярното телевизионно лице Драго Драганов.

28 май за Горна Оряховица е Ден на преклонение и почит пред героите от Априлската епопея в Първи революционен окръг, с център Горна Оряховица.

„По пътя към недочаканата свобода“ се нарича възстановката, която ще бъде представена от 18.00 ч. в този ден, на централния площад. Спектакълът е дело на горнооряховския Исторически музей, с участието на СУ „Георги Измирлиев“ и ДГ „Щастливо детство“. Наред с това на площадното пространство ще бъдат изложени исторически информационни табла.

С Тържествена проверка-заря, започваща от 21.00 ч. ще се отбележат 148 години от обесването на Георги Измирлиев – Македончето. Церемонията е с участието на НВУ „Васил Левски“.

Празничният 29 май е Ден на отворените врати за Историческия музей, като още от 10.00 ч. всички желаещи ще могат да го посетят и да разгледат уникалните колекции. В двора на музея гостите ще имат възможност да се пренесат в миналото, чрез Ретро фото с подходящите ретро костюми.

Тържествен молебен за здраве, благоденствие и просперитет на жителите на Горна Оряховица и населените места ще започне в 10.30 ч. в Храм „Успение на Света Богородица”.

По обяд в художествена галерия „Недялко Каранешев“ ще се открие изложба с творбите, създадени в рамките на художествения пленер „Живописатира“. Гражданите ще могат да посетят експозицията безплатно и в следващите дни от месеца.

Тържествената сесия на Общински съвет - Горна Оряховица започва в 17.00 ч. в Зала 1 на Общината. На нея ще бъдат удостоени с награди и отличия горнооряховчани, които имат принос в различните сфери на обществения живот. Ритуал по издигане знамето на Горна Оряховица ще се проведе час по-късно.

Вечерта от 19.00 часа на площада ще започне голям празничен концерт. Специалното участие в него е на артистите и изпълнители на 7/8 ТВ и „Ку-Ку бенд“ – Георги Милчев-Годжи, Камен Воденичаров, Краси Радков, Невена Цонева, Борис Солтарийски, Йордан Йончев-Гъмзата, балет "Магаданс".

В празничния концерт ще се изявят също „Трио Каба гайди“, а също Балет „Грация“, Вокален състав „Графити“, Вокална формация „Оренда“.

През целия следващ ден средновековната крепост „Ряховец“ ще посреща посетители в своеобразен ден на отворените врати. Жители и гости на Горна Оряховица ще могат да разгледат находките от последните разкопки. Информационните табели към експонатите са дело на горнооряховски ученици.

Сутринта на 31 май в НЧ „Напредък – 1869“ започва авторитетният Национален танцов конкурс „Танцова въртележка”.

Тази година честванията за празника на града предхождат програмата от традиционния Празник на горнооряховския суджук. Той се открива официално същата вечер – 31 май и ще продължи до 2 юни, неделя. С изключително богата програма и различни кулинарни прояви са изпълнени тази година дните на това утвърдило се изложение.


Ключови думи
Празник на Горна Оряховица