Понеделник, 20 Май 2024
            
Горна Оряховица Общество

Ученици пяха „Дано“ в „Макс Марк“, откривайки кампанията на сдружение „ЗА Горна Оряховица“ за възстановяване на керамичното ателие в СУ „Вичо Грънчаров“

  08.05.2024 19:11
Ученици пяха „Дано“ в „Макс Марк“, откривайки кампанията на сдружение „ЗА Горна Оряховица“ за възстановяване на керамичното ателие в СУ „Вичо Грънчаров“

Пазаруващите в „Макс Марк“ тази вечер бяха изненадани от истински флашмоб, какъвто вероятно са гледали само по клипове. Едно момиче запя, докато разглеждаше рафта с детски храни. Друго се включи от щанда със зърнени закуски. След тях се чуха и други гласове, които се събраха пред топлата точка, пеейки една любима песен на Богдана Карадочева и Стефан Димитров „Дано“.

Изпълнителите са от Вокална група „Белканто“ при СУ „Вичо Грънчаров“, а флашмобът е с мисия в подкрепа на керамичната школа на училището. Идеята е на сдружение „ЗА Горна Оряховица“, което по този начин открива новата си кампания. Тя ще продължи до началото на новата учебна година и целта е да се помогне на училището за ремонт на помещенията на керамичното ателие и за оборудването му.

„Ако до всяко добро същество, застане още едно…“ се пее в песента, която, разбира се, не е избрана случайно. Ако се обединим, можем да помогнем на училището да възроди керамичната школа. Нека заедно да направим така, че децата ни да имат възможност да творят, да създават и да се учат на красота, обясняват идеята си Марияна Дамянова и Даниел Спасов от „ЗА Горна Оряховица“.

Керамичното ателие се възстанови тази година след повече от четвърт век прекъсване. То е създадено през 80-те години на миналия век от учителя Борис Александров. По онова време е единственото в страната. Възраждането му е стара мечта на директора на училището Нели Атанасова, която се осъществи чрез дъщерята на Александров – Надежда. През школата са минали много горнооряховчани. Някои от тях тази година се върнаха отново в училището, за да работят с глина заедно с децата. Част от съвместните им творби могат да се видят в изложбата, която се открива на 9 май от 17:30 часа в Художествена галерия „Недялко Каранешев“.

Повече информация как да се включите в кампаниите на Сдружение „ЗА Горна Оряховица“ може да намерите на страницата във Фейсбук https://www.facebook.com/profile.php?id=61550610054325.


Ключови думи
Сдружение "ЗА Горна Оряховица" керамична школа флашмоб