Сряда, 15 Май 2024
            
Горна Оряховица Избори 9 юни 2024 г. Политика

За по-малко от 6 минути шест политически формации се разбраха за СИК-овете в Горна Оряховица

  29.04.2024 14:36
За по-малко от 6 минути шест политически формации се разбраха за СИК-овете в Горна Оряховица

Без никакви препирни и в пълно съгласие премина разпределянето на местата в секционните избирателни комисии за изборите на 9 юни в Горна Оряховица. Представителите на партиите и коалициите, които имат право на места, напълно одобриха предложеното им от администрацията разпределение и остава само да попълнят подадената им схема с конкретни имена. Това трябва да стане до 10 часа на 2 май.

65 секции ще работят в Горнооряховска община на 9 юни. Вероятно ще бъдат разкрити още две – в Болницата и подвижна за избирателите с трудности в придвижването. Това обаче ще се разбере малко преди самия вот според заявките от избирателите и наличните болни. Толкова бяха секциите и на последните няколко избора.

Единствената промяна спрямо миналите избори е, че двете секции в училището на Гарата се местят в ДГ „Божур”, тъй като в ОУ „Св. Паисий Хилендарски” започва ремонт.

От сигурните 65 секции 56 са с по 9 члена, а 9 са с по 7 члена в комисиите. Вероятните две допълнителни секции ще са с по 7 члена. Общо в секциите ще бъдат заети 567 души, плюс още 14 за подвижната и болничната секции.

Секретарят на Общината Габриела Шилкова предложи разпределение за основните 567 членове на СИК според представителството на всяка партия и коалиция в Парламента. ГЕРБ – СДС получават 148 места, от които 57 са ръководни места – председател, зам. председател, секретар. ПП – ДБ имат 135 места, от които 52 ръководни. За ДПС са 79 места, ръководните са 30. „Възраждане” ще разполага със 75 места, като ръководните са 28. „БСП за България” и ИТН имат по 65 места, като за БСП ръководните са 19, а за ИТН – 9.

Направено бе и предварително разпределение на двете извънредни секции, защото практиката показва, че такива винаги се разкриват в Горна Оряховица.

Тъй като имаше само една малка рокада в една секция, преговорите отнеха по-малко от 6 минути.

В същия дух на разбирателство и феърплей да премине и предизборната кампания, а накрая най-добрият да победи, пожела и кметът Николай Рашков, който свиква консултациите.


Ключови думи
СИК Горна Оряховица