Вторник, 30 Апр 2024
            
Горна Оряховица Култура

Дора Ефтимова представи стихосбирката си „От глъбините на моята душа“ в НЧ „Иван Вазов 1893“ в Първомайци

  11.04.2024 14:22
Дора Ефтимова представи стихосбирката си „От глъбините на моята душа“ в НЧ „Иван Вазов 1893“ в Първомайци

Стихосбирката „От глъбините на моята душа“ на Дора Ефтемова бе представена в НЧ „Иван Вазов 1893“ в Първомайци. Представянето се превърна в истинско културно преживяване за многото приятели и почитатели на творчеството на Ефтимова.

За самата книга разказва Славея Семова, библиотекар в читалището в Първомайци и също изкушен от словото творец:

"През 1941 г., в статията „За творчеството на най-младите“, публикувана във вестник „Литературен критик“, Никола Вапцаров отправя молба към всички писатели: „Трябва да овладеем майсторлъка да вълнуваме сърцата на хората“. През 2020 г. молбата му бива чута от една жена, която решава да развълнува не само човешките сърца, но и души. Да възвърне цвета им, изпълвайки ги с любов. Да поднови вярата им, рисувайки с рими. Да издигне надеждата от дъното на повърхността. През 2020 г. се ражда литературната изповед в стихове „От глъбините на моята душа“ на писателката Дора Ефтимова. Автор на предговора е известният поет Кънчо Великов, а художник на корицата е д-р Деница Иванова-Александрова.

Дора Ефтимова е родена на 08.10.1958 г. в гр. Варна, където завършва икономическо образование. Понастоящем живее в гр. Варна. Член е на литературен клуб „Асен Разцветников“ при НЧ „Напредък – 1869“, на който е председател от 2017 до 2021 г. Член е на Конфедерацията на българските писатели. Издала е поетичните книги: „Желая да те има“ (2008 г.), изд. „Фабер“, Велико Търново; „По струните на моята любов“ (2013 г.), гр. Плевен; „Любов в три величини“ (2016 г.), изд. „Фабер“, Велико Търново. Участвала е в алманасите на издателство „Буквите“ – Нова българска литература – поезия, от 2016 до 2019 г. вкл. и в алманах „Романтика“, изд. „Буквите“, 2019 и 2020 г. Носител е на много награди и поощрения, като едни от последните са: Трета награда в НПК „Сторих го за Отечеството“, гр. Шумен, 2017 г.; Втора награда в НПК „Свищовски лозници“, гр. Свищов, 2017 г.; Трета награда в НПК на Славянско Сдружение, гр. София, 2019 г.; Поощрителни награди в НК „Любов и вино“, гр. Генерал Тошево, НПК „Любовта“, гр. Враца, и др. Нейни творби са публикувани в сайта „Откровение“, в социалните мрежи и в националния печат – в-к „24 часа“, „Ретро“, „Втора младост“, „Литературен глас“ и др. Включена е в алманасите на гр. Варна – „Листопад на спомените“, Горна Оряховица, Ямбол – „Тракийска лира“, Кула (Видинско), Бяла (Русенско), в сръбско-български алманах, в македоно-български алманах, в сборника „В полите на Витоша“, гр. София, 2019 г. От септември 2022 г. е приета за член на Сдружение на писателите – гр. Варна.

Стиховете, събрани в тънката книжка „От глъбините на моята душа“, доказват, че природата, със своята красота и необятност, също има свое кътче в душата на поетесата. С помощта на словни бои и вдъхновение на рамото, Дора Ефтимова рисува картина, в чийто център е пролетта, облечена в „ябълково-розово“; нейният принц в „златни доспехи“ е слънцето, а във верни пазители на пролетния замък се превръщат „дърветата в зелените си дрехи“. Реките са „земните вени“, опасващи пролетното царство, а „птичият зов“ се носи навсякъде.

Някъде между страниците се появява море. Читателят седи на пясъка, изпълнен със стъпки, нарисувани сърца и рапани, в които „обични думи са скрити“, и се взира в морето. В неговите ту „кротки“, ту „разярени“ вълни. Погледът му преминава към изгрева и чайките. В далечината плуват лебеди, а рибари „въдици хвърлят с надежда“. На фона на морския пейзаж читателят чува прошепната привързаност: „Където и да ида аз, /на твоя бряг се връщам…“

Геният на българската литература – Христо Ботев – възпява подвига на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа чрез своята балада, в която четем: „И плеснат с ръце, па се прегърнат, /и с песни хвръкнат те в небесата, - /летят и пеят, дорде осъмнат, / и търсят духът на Караджата…“ Подвигът на българските опълченци на връх Шипка бива възпят от Дора Ефтимова по следния начин: „А Шипченски камбани пак звънят/ и ехото отеква в небесата… /Душите Ангелски на стража там стоят/ и зорко пазят духът на Свободата.“

Някои хора твърдят, че щастливите хора не пишат. Пишат само тези, които намират утеха от пулсиращата болка в чистите листи хартия и аромата на мастило. Пишат само тези, чийто свят бива разтърсен из основи, и единственото, което им остава е мълчанието. И силната емоция. Дора Ефтимова пише за раздялата с неподражаема сетивност. Загубата представя зимната картина в нейната душа – „разляно вино върху белия сняг“, „горещи сълзи“ и едно кървящо сърце. В небето на тъжните спомени лети „гълъб с едно крило“.

Думата, с която можем да определим писателка като Дора Ефтимова, е „любов“. Само човек, който умее да изпитва и дава любов, може да пише за нея толкова нежно и лирично. Читателят вижда любовта като спасителка от лапите на мрака, като кралица, ходеща по път от „нежни дантели“. Стихотворението „Аз вярвам в тихата любов“ напомня текста на Коринтяни 13:4-8, любовта „не пъчи гърди“, „не се афишира“, „тя не се купува/ и не те ранява“. А на въпроса „Защо се нуждаем от любов?“ писателката дава простичък, но точен отговор: „Защото с любов по-леко се диша“.

Последователката на Никола Вапцаров – Дора Ефтимова – проповядва неговите основни ценности – вярата – „цъфтящ порив за свобода“; надеждата, излитаща от терминала, и любовта – символът на отвореното сърце. „Ти помниш ли /морето и машините“ пише Вапцаров в писмо към свой съученик от Морското училище. „Ти помниш ли онова лято /и следобеда с влюбен дъжд, / и твоето „Обичам те!“, слято /с целувката ти изведнъж?“ пита Дора Ефтимова в стихотворението „На брега с вплетени ръце“. Въпросът сякаш отеква в най-интимното кътче от нейната душа – място на топлина, разбирателство, споделеност и обич.

Всеки човек иска да остави следа след себе си. За да докаже, че е сторил нещо значимо – за него или за другите около него. За да докаже, че изобщо е вървял по пътя на света. Писателката от Варна е убедена, че следи остават. Или, както тя самата пише: „Защото тук след нас – под небето, /все нещо да свети остава. /Като звук, като стих, като вик. /Разпиляна от обич жарава.“ Дора Ефтимова продължава да оставя следи след себе си. Очертанията им светят толкова силно, че привличат вниманието. И ако се обърнем назад, към всички онези стари, ранни следи, ще видим малки стъпки до тях. Върху тях. Защото със сигурност някой вече крачи по пътя на Дора Ефтимова…". 


Ключови думи
Дора Ефтимова „От глъбините на моята душа“
Последни
Седмицата
Анкета