Вторник, 30 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

Балет „Калина“ спечели 42 квоти за Световните танцови финали в Чехия

  11.04.2024 12:57
Балет „Калина“ спечели 42 квоти за Световните танцови финали в Чехия

42 квоти за Световните танцови финали в Прага, Чехия спечели горнооряховският Балет „Калина“ към НЧ „Напредък 1869“. Безспорният успех бе постигнат на квалификационния кръг на DanceWorldCup за България, проведен на 6 и 7 април в Anglo-American School – София. „Калина“ се пребори за квотите при жестока конкуренция на танцьори от цялата страна, дошли с ясната цел победа.

Условието за квота е солистите да са се класирали в челната четворка, а при групите първите пет  и всички да са събрали повече от 70 точки. За нивото на конкуренцията говори фактът, че в някои категории и класираните до 15-то място имат над 70 точки.

Балет „Калина“ се яви с 22 деца и се представи с 47 нови хореографии, дело на младите и талантливи хореографи Денислав Иванов, Емона Георгиева и Калина Кръстева. Груповите танци на най-малките балеринки “Nature is Speaking” и „Weatehr Girls“ в стиловете шоу денс и джаз са поставени от Миа Момъкова. Прекрасната хореография на Габриела Мерджанова в стил джаз е  на Нанси Георгиева. За първи път в репертоара на балета има шопски народен танц, който е дело на Петър Петърчев - хореограф на Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода“.

Седмицата преди състезанието кипеше усилена тренировъчна работа, въпреки че децата бяха във ваканция. За това състезание подготоката започна веднага след като се върнахме от Световното първенство в Брага,т. е. юли месец 2023 г. Безкрайно сме щастливи от постигнатите резултати. Трудът на младия и талантлив треньорски екип, в съчетание с мотивираните и трудолюбиви деца, допринася за тези резултати, разказват от „Калина“.

Денислав Иванов, който е треньор на децата, показа танцовите си умения, като представи соловия си танц “In Charge Of Myself“ и дуетния с Далия Рогова “Undenied“ по хореография на Милош Исайлович - хореограф на европейски и световни шампиони. Техните изпълнения бяха оценени от журито с почти максимален резултат, а публиката избухна в бурни аплодисменти. Журито определи безплатно участие на дуета в Световните финали. Също безплатно участие спечели и груповият танц “Захир“ по хореография на Денислав Иванов, ова е голяма победа, допълва художественият ръководител Калинка Генова.

Съвместния танц „Hamlet“ с децата от International Dance Studio Amelia – София и Балет „Калина“ по хореография на Денислав Иванов предизвика фурор в конкурса и е оценен с над 90 точки. Момичетата от Балет „Калина“ представиха хореографии в стиловете класически балет репертоар, класически балет нерепертоар, характерни танци, модърн, опен, лирикъл, джаз, шоу и акро танц, с които спечелиха 17 първи места, 13 втори, 9 трети, 3 четвърти, 2 пети и 3 шести места – най-дорото класиране за целия конкурс.

Безкрайно много се гордеем с най-малките балеринки на „Калина“ във възрастова група 6–9 години. Те представиха 4 хореографии и спечелиха 4 квоти за Световните финали. Има деца,които за първи път стъпват на такъв висок форум. Танцът в стил джаз се изработи дни преди състезанието от Миа Момъкова и въпреки всичко децата се справиха страхотно. Идва много талантливо поколение, гордеем се с вас, деца, допълват Калинка Генова и екипът й.

Солистката в категория „мини” – 8-годишната Никол Йовчева, за първи път излиза на толкова отговорно състезание. Тя не спечели квота, но се заяви като сериозен фактор за тази възрастова група. Никол покрива изискването да има повече от 70 точки, но имаше убийствена конкуренция. Нейното име тепърва ще се чува в танцовите среди.

Калинка Генова отново изказва благодарностите си на целия треньорски екип на Балет „Калина“ – Миа, Денислав, Емона, Калина,Габриела, на родителите без чиято подкрепа и помощ „Калина“ не може.

Прекрасните хореографии можете да гледате на Националния танцов конкурс „Танцова въртележка”, които започва на 31 май в салона на НЧ „Напредък-1869” и на традиционния годишен концерт на балет „Калина” през юни тази година.

Следващото предизвикателство е мащабното състезание „Вълшебен свят“ в Хасково, което ще се състои на 19, 20 и 21.04.2024 г.


Ключови думи
балет "Калина" световни танцови финали Прага
Последни
Седмицата
Анкета