Четвъртък, 02 Май 2024
            
Велико Търново Общество

Пешеходци и велосипедисти тръгват по стъпките на Велчовата завера

  06.04.2024 14:08
Пешеходци и велосипедисти тръгват по стъпките на Велчовата завера

По идея на будни българи и кметството на село Велчево, около датата 4 април се провеждат мемориален пешеходен и велопоход от площад „Велчова завера“ във Велико Търново до центъра на село Велчево. Изминавайки тези 18 км пеш или с колело, се почита смелостта на българите от онези години с надеждата и ние да я носим днес. Походът ще се проведе за трета година, като през 2023 г. в него се включиха над 140 души.

Тази година събитието ще е в неделя, 7 април. Пешеходците тръгват в 8 ч. от площад „Велчова завера“, а колоездачите – в 13.30 ч. от паркинга на Телферите. Пешеходците ще преминат през селата Малък чифлик, Присово (със спирка манастир „Св. Панталеймон“). Колоездачите ще преминат през ж.к. „Чолаковци“, град Дебелец и посока село Велчево със спирка в манастир „Св. Арх. Михаил“.

Разстоянието до крайната точка е 18 км, като организираният поход ще е само в едната посока. От кметството на селото има подсигурени безплатни автобуси за връщане обратно към Велико Търново. Който иска да дойде с кола, трябва да чака директно в селото.

Включването в похода е безплатно. По програма в 14:30 ч. е пристигането на българското знаме на новата панорамна площадка в село Велчево. Интервалът между 15 ч. и 16 ч. е предвиден за слова, почерпка и награди в центъра на селото. Ще има също мемориални лепенки за всички, хоро и разходка из читалището на селото. В 16 ч. тръгват автобусите към Велико Търново, както и колоездачите.

На 4 април през 1835 г. преждевременно е осуетено планираното голямо Търновско-Силистренско въстание - един от първите мащабни опити за самостоятелна освободителна дейност в централна България. Събитията остават в историята като Велчова завера. Организатори на похода са кметството във Велчево и TarnovoRuns./ сн. организатори


Ключови думи
По стъпките на Велчовата завера