Четвъртък, 02 Май 2024
            
Горна Оряховица Общество

Горското в Горна Оряховица дарява фиданки на пчелари

  05.04.2024 14:54
Горското в Горна Оряховица дарява фиданки на пчелари

Кампания в подкрепа на пчеларите направи Горското стопанство в Горна Оряховица в Седмицата на гората. На собственици на пчелини се даряват фиданки акация, отгледани в разсадника в Джулюница. Идеята е да се развива горския фонд и в същото време да се помага на пчелите, които ще имат повече възможности за паша в региона.

200 фиданки млада акация получи от шефа на Горското инж. Мила Стоянова пчеларят Иван Атанасчев. Дарението е част от Седмицата на гората, която тази година преминава под мотото „Гората е живот и обща отговорност”. През тази седмица Горско стопанство Горна Оряховица е раздало 3000 фиданки акация и червен дъб и над 1500 контейнера черен бор в трите общини – Горна Оряховица, Лясковец и Стражица.

Работим съвместно с Горското стопанство и извън Седмицата на гората. Това е вече третото дарение на дръвчета, което ние получаваме и засаждаме, обясни Атанасчев. Заедно с колеги той прави зелен пояс около пчелина под Камъка, засаждайки акация и липа около кошерите. Така не само има къде пчелите да събират прашец, но и създаваме защита от теченията, които им пречат да се връщат в кошерите, обясняват пчеларите.

Заедно със сливовата градина, която Иван увеличава всяка година, на ската под Камъка вече има хиляди нови дръвчета. Принципно след 8-10 години ще започнат да цъфтят, при поливане и грижи може и по-рано. Ще подкрепяме всяко желание да се засаждат нови дървета. Сега засяваме в разсадника и наесен отново ще имаме възможност да даряваме на тези, който искат да засадят дърво, коментира инж. Мила Стоянова.


Ключови думи
фиданки пчелари Горско стопанство Горна Оряховица Иван Атанасчев