Понеделник, 29 Апр 2024
            
Други Елена

Елена се включи в Европейските дни на художествените занаяти

  05.04.2024 13:39
Елена се включи в Европейските дни на художествените занаяти

За осми път Община Елена се включи в международната инициатива Европейски дни на художествените занаяти, която тази година бе под надслов „Малки пръстчета, опитни ръце“, като целта е доказани майстори да предадат своите умения на децата и младежите.

Инициативата на Националния институт за занаяти на Франция започва още през 2002 г., а десет години по-късно се превръща във водещо събитие в областта на творческите занаяти и живото наследство на европейско ниво. Благодарение на РСО "Централна Стара планина" RAM Central Stara Planina тя достига до нашата страна през 2015 г., когато Сдружението приема да координира дейностите в България.

Общностният център в Елена събра над 50 деца на различни възрасти – както еленчани, така и гости на града от цяла България.

Те имаха възможността напълно безплатно да се включат в три творчески работилници. С Валентин Димитров изработваха различни съдове от глина на неговото грънчарско колело, лъжици с овчарска резба направиха с ръководителя на Центъра за подкрепа за личностно развитие Мирослав Лазаров. А за девойките интересна бе и бисеропластиката, където аранжираха ключодържатели и сувенири с мъниста с помощта на Александра Гедзь. Отлично се представиха и възпитаниците на Дневния център за деца и младежи с увреждания в Елена, които успяха да се включат във всички работилници.

Малките творци се докоснаха до магията на художествените занаяти и отнесоха със себе си изработените сувенири за спомен, както и грамоти за включването им в събитието.


Ключови думи
Европейски дни на художествените занаяти