Понеделник, 29 Апр 2024
            
Общество Свищов

Свищов почете своите Ангели от Лим

  04.04.2024 15:08
Свищов почете своите Ангели от Лим

На 4 април 2024 година се навършват 20 години от непрежалимата загуба на 12 свищовски деца, трагично загинали във водите на река Лим.

Възпоменателният ден бе отбелязан на Гробищния парк в Свищов и в село Царевец, където в присъствието на родителите и близките на починалите деца, представители на общинското ръководство и граждани беше отслужена литургия и заупокойна панихида.

В памет на децата възпоменания бяха организирани и пред монумента „Ангелите от Лим“ край Сърбия и Черна Гора. На мястото на катастрофата се проведе официална церемония по полагане на венци и цветя, на която от българска страна присъстваха вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова и делегация от Свищов, водена от кмета Генчо Генчев.

В Биело поле слова произнесоха кметът на община Бело поле, вицепрезидентът на Република България и кметът на Свищов.

В своето слово Генчо Генчев каза: „Днес се навършват 20 години от една злощастна трагедия, която ни отне 12 български деца. Като един миг изминаха тези 20 години, а сякаш беше вчера. Сякаш ужасът на това злокобно нещастие се е запечатал в съзнанието на всеки, който го е преживял. И този спомен никога няма да избледнее, защото няма по-голяма болка от загубата на дете. Това е болката по рухналите надежди, по пречупените мечти, по отслабения устрем за живот.“.

Кметът на Свищов изказа искрена благодарност към жителите на Биело поле и Приеполе, участвали пряко в спасителните действия и подчерта, че в търсене на истината през изминалите 20 години са се създали трайни връзки между България, Сърбия и Черна гора – между Свищов, Приеполе и Биело поле. Генчо Генчев благодари също на местната власт в двата града и на правителствата на Сърбия и Черна гора за съпричастността до ден днешен.

Той отбеляза усилията на почернените родители в България и Фондация „Ангели от Лим“, благодарение на които беше променена нормативната уредба, регламентираща превозите на ученици, с цел гарантиране на тяхната сигурност и безопасност. В този смисъл той благодари и на българските институции, че засвидетелстват своето място и роля в разрешаването на проблеми, свързани с българското законодателство и реагират своевременно в извънредни ситуации.

„Дали обаче тези 20 години бяха достатъчни да разберем истината за трагедията? Дали си отговорихме на всички въпроси? Дали се поучихме от грешките? Трудно е да се отговори еднозначно на тези въпроси и още по-трудно е, ако вземем под внимание статистическите данни за пътните произшествия, случващи се днес. Тогава какво ни остава? Остава ни вярата в доброто, надеждата за справедливост и любовта, която осмисля съществуването ни. Смисъл да продължим винаги има и той най-често се проектира в поколенията след нас.“, каза още в словото си кметът на Свищов.  


Ключови думи
Ангели от Лим