Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Бай Ганьо, Чудомирови нашенци и целият древногръцки пантеон се събраха на Горнооряховска сцена, оплетени от „Нишки“ на Йорданка Кушева

  01.04.2024 21:04
Бай Ганьо, Чудомирови нашенци и целият древногръцки пантеон се събраха на Горнооряховска сцена, оплетени от „Нишки“ на Йорданка Кушева

„Нишки – Продължението“ на театрално студио „Светлина“ към СУ „Георги Измирлиев“ направи своята бойна премиера на Международния младежки фестивал „Славянски звън“.

Спектакълът на Йорданка Кушева и нейните млади театрали е продължение на миналогодишните „Нишки“, които станаха лауреат на Фестивала. До голяма степен този контакт стана причина петото издание на „Славянски звън“ да излезе извън Варна и част от конкурсната му програма да се провежда в Горна Оряховица.

Втората част на „Нишки“ е отново смес от съвременност и история, като този път се връщаме още по-назад в миналото с появата на почти целия Олимпийски пантеон.

Баба и внучка спорят с Бай Ганьо и разправията събужда Атина Палада, която долита до дома им в Горна Оряховица. Докато Зевс и Хера си търсят детето Хефест в малкия български град, попадат на своите родители Кронос и Рея, но и на Зевсовата дъщеря Атина. Божествените караници са нищо в сравнение с разправиите в съвременно горнооряховско семейство, което се оказва домакин на олимпийците. А връзката между всички прави Бай Ганьо, който не спира да напада дъхавите круши на домакините. И Чудомировите нашенци се вплитат в историята, карайки публиката да се смее на класическите текстове, преведени на езика на XXI век.

Забавен, актуален, поучителен – текстът на Йорданка Кушева кара зрителите да се ровят в собствените си познания по история и литература и да търсят нишките. Младите актьори, някои от които с опит от миналата година, смело разхождат публиката измежду векове и цивилизации. Събрали достатъчно самочувствие, те се престрашиха да направят премиера директно в конкурсната програма на фестивала и обраха овациите на публика и жури със своята смелост.

Утре фестивалът продължава на сцената на Зала 1 в Община Горна Оряховица с фолклорно надпяване в модул „Музика“, категория „Народно пеене“.


Ключови думи
Нишки Йорданка Кушева Горна Оряховица Славянски звън
Последни
Седмицата
Анкета