Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Над 40 доброволци чистиха около ДКЦ и МБАЛ, д-р Костурков призова за възстановяване на болничния парк

  30.03.2024 13:06
Над 40 доброволци чистиха около ДКЦ и МБАЛ, д-р Костурков призова за възстановяване на болничния парк

Над 40 доброволци се отзоваха на призива на Сдружение „ЗА Горна Оряховица” и се включиха в почистването на зелените площи около ДКЦ и МБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Инициативата „ЗА Зелена Горна Оряховица” се реализира съвместно от сдруженията „ЗА Горна Оряховица” и „Любов с лапи” и здравните заведения. Започна се още през седмицата, като бе нает багер, който да прочисти джунглата, заела някогашния болничен парк. Съботният ден пък бе използван, за да се съберат повече хора и да започне почистване на парка около централния вход. Общината ще помогне с извозването на огромните камари изсъхнали клони и отпадъци.

Съвместно с Болницата наехме багер, за да чисти през седмицата, а днес се отзоваха много хора – не само от двете сдружения, но и от болничния персонал, както и горнооряховчани, които искат да имат по-чист град. Благодарим на всички. Един ден няма да ни стигне и се надявам още повече хора да ни подкрепят следващия път, коментира председателят на сдружение „ЗА Горна Оряховица” Марияна Дамянова.

Сред доброволците беше и завеждащият на отделението по гастроентерология д-р Илко Костурков, който пък иска днешната акция да прерасне в инициатива за възраждане на болничния парк.

Моите родители са работили цял живот в тази болница и аз съм свързан с нея от дете. Помня какъв беше паркът някога и искам да го възродим. Освен че градът има нужда от още едно зелено пространство, той ще помага и за по-бързото възстановяване на болните. Досегът с природата лекува, казва д-р Костурков.

Преди година той пренесъл две малки борчета от Родопите и ги засадил в парка, но те не оцелели, превзети от буйната неподдържана растителност. Мечтата му да гледа истински парк от прозореца на кабинета си обаче си е жива.

Не мисля, че ще трябват много средства, но със сигурност ще трябва много труд. Като гледам как хората се отзоваха днес, вярвам, че Болницата с подкрепата на Общината и на самите горнооряховчани, ще успеят да възродят някогашния прекрасен парк, казва още медикът.

Инициативата „ЗА зелена Горна Оряховица” неслучайно започва с почистване на пространствата около здравните заведения. Сдружение „ЗА Горна Оряховица” стартира дейността си миналата година с кампания за възстановяване на авторитета на Родилното отделение на МБАЛ и въобще на Болницата в Горна Оряховица.

Възстановяването на парка ще допринесе за един нов имидж на Болницата, смята и д-р Костурков. Погледнете, покривът е съвсем нов, необходимо е да освежим фасадата, а вътре имаме отделения, които работят добре. Без да съм излишно скромен, ще кажа, че моето отделение е сред най-добрите в страната. Паркът ще придаде завършен вид на това, което искаме да направим с нашата Болница, обобщава д-р Костурков.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
почистване Болница Горна Оряховица Сдружение ЗА Горна Оряховица