Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Общество

Велико Търново празнува, археологът проф. Казимир Попконстантинов и треньорът Георги Василев са новите Почетни граждани

  22.03.2024 14:08
Велико Търново празнува, археологът проф. Казимир Попконстантинов и треньорът Георги Василев са новите Почетни граждани

Археологът проф. Казимир Попконстантинов и треньорът по футбол Георги Василев са новите Почетни граждани на Велико Търново. Признанието си те получиха днес, когато градът посреща празника си.

Археологическите проучвания на проф. Попконстантиво продължават вече 50 г. През всички тях той проучва едни от най-значимите обекти за християнството в българските земи и европейския югоизток. Сред най-големите открития на професора е частица от мощите на св. Йоан Кръстител, излезли при разкопки на созополския остров Свети Иван сред останките на средновековния манастир „Св. Йоан Предтеча“. Автентичността на откритието е потвърдена в специализирани лаборатории в университети в Оксфорд и Копенхаген, а година по-късно – през 2011 г., „National Geographick“ снима документален филм.

Но новият Почетен гражданин на Велико Търново е не само учен, а и университетски преподавател. През 1993 г., докато проф. Попконстантинов е декан, във ВТУ се открива специалността „Балканистика“ – първата по рода си в България. През същата година се утвърждава специалност „Археология“, а през 1997 г. се създава катедра „Археология“. Неин ръководител до 2007 г. е именно проф. Попконстантинов.

Благодаря на всички, които ме номинираха за това признание. През 1967 г. завърших Великотърновски университет и винаги съм бил признателен, че съм негов възпитаник. Поех по пътя на археологията благодарение на искрата, която доразпали проф. Станчо Ваклинов. ВТУ ми даде много и аз правя всичко възможно за неговия авторитет. Благодаря на Търново, благодаря на Община Велико Търново, изрази признателността си проф. Попконстантинов.

Извън футбола, това е най-голямата награда, която получавам. Благодаря на хората, които ме номинираха и които гласуваха за мен. В Търново съм от 1969 г., над 22 г. съм свързан с „Етър“, постигнали сме и добри, и лоши неща. Футболистите, с които съм работил, са израснали, създали са име. Винаги съм работил със самочувствието на великотърновец. Тук се чувствам най-добре, сърцето ми е тук. Търновец съм и етърец, каза и другият Почетен гражданин за 2024 г. Георги Василев.

С името на Георги Василев са свързани едни от най-славните години на футболния „Етър“. Става негов футболист през 1969 г. при влизането на отбора за първи път в А група. През 1977 г. се насочва към треньорската кариера, като поема „Етър“ през 1979 г., старши треньор е от 1981 г. до 1992 г. Под негово ръководство етърци стават шампиони през 1991 г., два пъти са носители на бронзовите медали, печелят Купата на БФС. През 1994 г. в звездния ни отбор в САЩ са петима състезатели на Георги Василев от „Етър“ – Красимир Балъков, Трифон Иванов, Илиян Киряков, Бончо Генчев и Цанко Цветанов, които дават най-голям принос за бронзовите медали. Впрочем Василев е и първият български треньор, станал шампион с 3 различни отбора. Най-големия си успех зад граница постига с „Унион“ (Берлин), който извежда до финал за Купата на Германия. През 2016 – 2017 г. се връща като старши треньор на „Етър“, после е и спортен директор. Обявен е за треньор №1 на Велико Търново за ХХ в.  

По традиция празникът на Велико Търново започна с молитва към Бога, както се прави от 1879 г. насам. Службата бе в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ – едно от най-святите български места. Бяха поднесени цветя на гроба на цар Калоян. По-късно празнично шествие отведе стотици жители и гости на града до сградата на Общината, където бе проведена тържествената церемония по вдигането на знамената, а Негово високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий благослови.

От 1879 г. Велико Търново е с първия празник в България. Така е до 1944 г., но след прекъсване,  от 1984 г. отново започва да се чества. Нашит град е емблема на българската държавност, историческа и духовна столица на България, дом на славните царе Петър, Асен, Калоян, Иван-Асен II, Иван-Александър, Иван-Шишман. Град, пазен от св. Йоаким, св. Патриарх Евтимий, св. Теодосий Търновски, светите 40 мъченици. Град, извор на национална гордост, която никога не ще пресъхне. Неугасващо огнище на православната ни вяра. Град доказателство за огромната роля на нашия народ за просвещението и духовността на славянските народи в цяла Европа. Това е Велико Търново – нашият любим град, обърна се към жителите и гостите на града кметът Даниел Панов. Празникът ни се е превърнал в ден на величието на България, ден, напомнящ за висотата на Търновската патриаршия, за достиженията на книжовниците и духовниците, които от хълма Света гора разпространяват слово, знание, култура из целия славянски свят. 22 март обединява всички българи. Скъпи великотърновци, щом чуете добра дума, вдигнете високо гравите си, тя е за всички вас. Благодаря на всички, които обичат Велико Търново, каза още кметът Панов.

След церемонията по връчването на званията на новите Почетни граждани, празникът продължи с концерт на „Тоника СВ4, Михаела Маринова, великотърновски таланти. В 18 ч. също на сцената пред Общината излиза Нелина, която ще зададе настроението за Голямото търновско хоро. В 19.45 г. на Царевец започва спектакълът „Звук и светлина“, предвидени са фойерверки и лазерно шоу.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
проф. Казимир Попконстантинов Георги Василев Почетни граждани празник на Велико Търново