Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Други

Програма за Празника на Велико Търново, заедно с всички прояви, посветени на 22 март

  12.03.2024 14:40
Програма за Празника на Велико Търново, заедно с всички прояви, посветени на 22 март

Богата и разнообразна програма с над 30 събития е подготвена за Празника на Велико Търново – 22 март. Проявите са от най-различни жанрове – има за всеки по нещо, коментира директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Общината Нелина Църова на пресконференция за представянето на календара. По традиция цялата културна програма през март е посветена на Празника на Старата столица, подчерта Нелина Църова.

Осем изложби, шест големи концерта със свободен вход, литературни форуми и представяния на книги, детски представления и празници, хоротеки, популярният „Трабант фест“ на 16 март – на всичко това ще могат да се радват жителите и гостите на Велико Търново в дните до и около 22 март, посочи Църова. Част от проявите са и с международно участие, като изложбата „Ахимса/Ненасилие“ на 13 март в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, на която се очаква да присъства индийският посланик. Осем дни по-късно – на 21 март, в Художествената галерия „Борис Денев“ е откриването на експозицията „Греди Асса – преди и сега“.

За първи път на сцена в старопрестолния град излизат внуците на Панчо Владигеров – световноизвестните инструменталисти Александър, Константин и Екатерина Владигерови. Концерт-спектакълът е на 14 март /четвъртък/ от 19:00ч. в залата на МДТ „Константин Кисимов“ и е подарък от Община Велико Търново - входът е свободен, с покани, които могат да бъдат взети от касата на театъра.

Няколко дни по-късно – на 19 март, отново в голямата театрална зала е световната премиера на операта „Хората на Борг“ от австрийския композитор Хелмут Нойман. Входът отново е свободен, а сред гостите ще бъде австрийският посланик.  

На самия 22 март празничните събития започват още в 7:30ч. сутринта със Света литургия в църквата „Свети Четиридесет мъченици“, поднасяне на цветя на саркофага на цар Калоян и освещаване на знамената. В 9:45 от площад „Цар Асен I“ пред Царевец започва голямото празнично шествие с портретите на благодетелите на Велико Търново, а в 10:30ч. пред Общината е празничното слово на кмета Даниел Панов. В 11:00ч. е Тържествената сесия на Великотърновски общински съвет, на която ще бъдат удостоени новите почетни граждани. По същото време в парк „Марно поле“ ще бъде открит детски празник, край паметника „Майка България“ – атрактивна възстановка и изложба на Клуб „Традиция“ за историята на празника, а на сцената пред Общината е концертът на „Тоника СВ“. Час по-късно публиката ще се радва на Михаела Маринова, а от 13:00ч. нататък сцената е за талантливи изпълнители от старопрестолния град. В 18:00ч. пред Общината започва фолклорният концерт на Нелина и Голямото Търновско хоро, а кулминацията е в 19:45 на площада пред Царевец - Аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ със зрелищни фойерверки.

Събитията продължават и на следващия ден – 23 март /събота/ с хоротека в парк „Дружба“ от 11:00ч., традиционното съботно детско представления на Театър „ВЕСЕЛ“ в Читалище „Искра“ – също в 11:00ч., а в 19:00ч. е големият пролетен концерт на МДТ „Константин Кисимов“ под патронажа на кмета Даниел Панов.


Ключови думи
Празник на Велико Търново 2024