Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

Шест концепции за интегрирани териториални инвестиции, засягащи Горнооряховска община, бяха подложени на обществено обсъждане

  20.03.2024 14:57
Шест концепции за интегрирани териториални инвестиции, засягащи Горнооряховска община, бяха подложени на обществено обсъждане

Шест концепции за интегрирани териториални инвестиции бяха подложени на обществено обсъждане в Зала 1 на Община Горна Оряховица. Те са преминали през първия етап на одобрение за допустимост и предстои да бъдат оценявани от Регионалния съвет за развитие на Северен централен регион. Преминалите и този етап ще влязат в списък с концепции за изпълнение, а авторите им ще трябва да разработят и конкретни проекти, с които да кандидатстват за финансиране.

Три от концепциите са разработени от Община Горна Оряховица, като две от тях са комбинирани с участието на партньори – институции, фирми, сдружения. В тях попадат идеи за транспортна свързаност, ремонт на улици, развитие на Индустриалния парк, изграждане на интермодален терминал. Включват се със свои идеи „Захарни заводи”, „Континвест”, „Ес ленд”, ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”, МБАЛ „Св. Иван Рилски” и още партньори.

Третата концепция, в която Общината е бенефициент заради това, че попада в групата на общини с нарушено качество на въздуха, е за намаляване на фините прахови частици чрез създаване на зелени системи.

Бяха подложени на обсъждане и концепции на Агенция „Пътна инфраструктура” и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, част от дейностите на които ще се развият на територията на община Горна Оряховица.

АПИ включва две идеи в своята концепция – ремонт на път I-4 Севлиево – Велико Търново – Омуртаг и път III-514, който свързва Велико Търново през Арбанаси с Горна Оряховица до Летището.

Концепцията на ГД ПБЗН се развива на територията на няколко общини, известни като сеизмично активни територии. Идеята е за изграждане на пунктове за реагиране при мащабно бедствие, вследствие на земетресение.

ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” пък представят своята концепция за разширяване на дуалното образование.

Инвестициите, които биха могли да привлекат шестте концепции, надвишават 300 милиона лева.

В рамките на три дни заинтересованите могат да коментират и оценяват концепциите и онлайн.


Ключови думи
концепции Горна Оряховица