Неделя, 28 Апр 2024
            
Горна Оряховица Светски Спорт

„Еърсофт клуб Горна Оряховица“ ще развива нов спорт, имитиращ военни игри

  16.03.2024 16:58
„Еърсофт клуб Горна Оряховица“ ще развива нов спорт, имитиращ военни игри

Нов спортен клуб се регистрира в Горна Оряховица, за да развива един все още малко познат у нас, но бързо трупащ популярност спорт. „Еърсофт Горна Оряховица“ тепърва ще търси поле за изява, но вече има десетки любители, които очакват началото на нова игра.

Еърсофт, познат още като страйкбол или софтеър, е симулация на военни действия, толкова реалистична, че вече се използва като метод на обучение във военните университети, армията и полицията. И това по цял свят, включително и в България.

За любителите на военни игри в Интернет това е тяхната оживяла версия. Точно от игрите в мрежата се вдъхновяват и някои от основателите на „Еърсофт клуб Горна Оряховица“.

„С брат ми играехме много видеоигри и когато разбрахме за еърсофт, решихме да пробваме. Хареса ни и започнахме да търсим начин да организираме наша игра“, разказва Иван Иванов, който е сред учредителите на горнооряховския клуб. Той е студент по софтуерно инженерство във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и вече има опит в организиране на еърсофт игри. Иван е от Трявна, но от доста години семейството му живее във Велико Търново. Когато с брат му решили да направят игра в региона, намерили терен в своя роден край – на гара Кръстец. Още на първата игра дошли 30-40 души, оформила се и постоянна група, която влиза в битки всеки път, когато се организира събитие.

Сред феновете и редовни участници е и горнооряховчанинът Теодор Бърдаров, който става причина за учредяването на клуб в Горна Оряховица. Теодор се завръща в родния си град след гурбет във Великобритания. В момента работи по създаването на свой бизнес, но в същото време дава тласък на идеята да се популяризира еърсофт у нас.

Клубът вече е регистриран и ентусиастите са в процес на търсене на терен. По-точно на няколко терена, защото искат да предложат различни предизвикателства на играчите. Теодор възнамерява да потърси помощта на Община Горна Оряховица, която би могла да предложи подходящо място.

Добро място за еърсофт означава запусната площ около 20 декара с изоставени сгради. Желателно е да има и гора или поне някаква бурна растителност. И това заради идеята да се направи достоверна възстановка на една бойна мисия.

Какво всъщност е еърсофт? Това е игра, в която два отбора воюват помежду си, разигравайки тактики и стратегии като на истинско бойно поле. Да не се бърка с пейнтбол, където се стрелят с цветни топчета. Тук акцентът е върху реалистичността. Използваните оръжия са копия на истинските бойни пистолети, автомати, картечници, снайпери и въобще всичко, ползвано в армията и полицията. Някои всъщност се правят от производителите на оригиналното въоръжение.

Началото на симулативните игри и еърсофт оръжията е поставено в Япония. Страната на изгряващото слънце е принудена да се демилитаризира, след като се оказва от страната на губещите във Втората световна война. На японците са забранени всякакви огнестрелни оръжия, освен за службите за сигурност. Това обаче ги кара да създадат точни копия на истинските оръжия и да ги използват в реалистични игри.

Еърсофт симулацията до такава степен се доближава до реалните военни действия, че дори САЩ и Германия започват да използват репликите за тренировка и подготовка на военните и полицейските си части. Постепенно еърсофтът се развива като спортно хоби по цял свят и така през 2003 достига и в България.

В играта могат да се разиграят безброй сценарии, а играчите могат да попаднат в различни ситуации - от прочистване и превземане на сгради или така наречения бой в градски условия до бой в открити местности, попадане и организиране на засади и т. нат.

Еърсофт репликите са копия на истински оръжия на външен вид, но работят по различен начин. Основно са три вида – електрически, газов и механичен. Изстрелват топчета, които причиняват лека болка. Феновете казват, че усещането е като ощипване. За разлика от пейнтбола попадението не си личи, играчът трябва сам да си признае, че е улучен.

Игрите обикновено се организират в събота и неделя. Има си фейсбук групи, в които се пускат събитията и се събират хора от цяла България за битки. Когато Иван и брат му започнали да организират игри на Кръстец, забелязали, че има много фенове от Великотърновско. Може би заради Военния университет, където еърсофтът е част от тренировъчната дейност.

„Играли сме с хора от 18 до над 50 години. И то не само мъже. Има и дами любители на военните игри. Не се изисква някаква специална физическа подготовка – всеки може да се нагоди според формата си към сценария. Но със сигурност самата игра е много добра тренировка. И най-вече е страхотен антидепресант“, разказват Теодор и Иван.

Хората, включващи се в игрите, идват да разпуснат. Повечето имат натоварено ежедневие с много стрес. В играта адреналинът е толкова висок, че изгаря натрупаното през седмицата напрежение, обясняват още ентусиастите.

Спортът си иска и определени инвестиции в оръжие и облекло. Какво въоръжение ще си избере зависи от играча. Може да си купи пушка за 200 лева, а може и за 2000 лв. Има реплики, които по нищо не се различават от оригинала, те, естествено, са скъпи. Задължителни са предпазните очила – топче в окото е най-неприятното, което може да се случи в такава битка. Много играчи ползват и специални маски за предпазване на лицето. Иначе попадение в тяло, защитено от дрехи, не е проблем. Нужни са и добри обувки, заради трудните терени, които се избират за игрите. Някои играчи си набавят точни реплики на бойни униформи и пълно оборудване с радиостанции, камуфлажи и прочие.

Горнооряховският „Еърсофт клуб“ е само на няколко дни и създателите му тепърва търсят място, където да организират своите битки. Но интерес вече има и много фенове са в очакване на новия фронт.

Спортът ни, освен другото, е добър начин за насърчаване на туризма. Играчите обикновено идват с целите си семейства за ден-два. Специално за нашия регион е много добре, че могат да се съчетаят исторически забележителности с едно интересно и вдигащо адреналина преживяване, казват Теодор и Иван, представяйки своето начинание.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
„Еърсофт Горна Оряховица“