Събота, 27 Апр 2024
            
Лясковец Общество

Трети Национален фолклорен фестивал „Потомци“ ще се проведе тази събота и неделя в Лясковец

  12.03.2024 10:33
Трети Национален фолклорен фестивал „Потомци“ ще се проведе тази събота и неделя в Лясковец

Тази година Националният фолклорен фестивал за инструментални изпълнители на българска народна музика „Потомци“ ще се проведе на 16 и 17 март. Фестивалът записва трето поредно издание. Негов организатор и домакин са децата от Школа за народни инструменти „Потомци“, с ръководител Стефан Печикамъков и читалище „Напредък-1870“ – гр. Лясковец. Двудневният фолклорен форум е финансово подкрепен от Община Лясковец и ще протече под патронажа на кмета на Общината Васил Христов.

За трета година на лясковска сцена ще излязат инструментални изпълнители, ще свирят български фолклор и ще обменят опит помежду си. Във форума участват рекорден брой изпълнители от различни населени места на България – от професионалните училища в Котел и Широка лъка, много изпълнители от варненски училища и читалища, млади музиканти от Габрово, Велико Търново, от съседна Горна Оряховица, от София, Шумен, Добрич и домакините от Лясковец.

Над 100 са изпълненията тази година и включват много индивидуални изпълнители, дуети, триа, квартети, квинтети, камерни състави и оркестри. В два поредни дни в салона на читалището ще звучат различни мелодии, изсвирени на кавал, гайда, гъдулка, тамбура, акордеон, тъпан и други. Фестивалът ще събере на едно място много любители и професионалисти в няколко възрастови групи – деца в начален курс, средношколци, ученици в горен курс – 8-12 клас и над 19-годишни.

Музикалният празник в Лясковец има конкурсен характер и всички ще бъдат оценявани от професионално жури в състав: Димитър Христов, Пейо Пеев, Николай Докторов, Недко Царев и Иван Кълчишков. Всички участници в националния фестивал „Потомци“ получават от организаторите грамота за участие, а класираните на първите три места по раздели, секции, категории, направления и групи - златен, сребърен и бронзов медал и диплом. Ще бъдат присъдени и награди за най-малък и най-възрастен участник, поощрителни награди, както и специални награди за най-добра интерпретация на пиеси. Победителите ще участват в Гала концерт на лауреатите в рамките на фестивала. На 16 март от 19 часа ще започне Гала концертът на лауреатите, който тази година е благотворителен и ще протича под наслов "Заедно за Цветина Грамова". В него, освен лауреати на фестивала, ще свирят и НУФИ „Филип Кутев“ - Котел, НУФИ „Широка лъка“, оркестрите на ФА „Сидер войвода - Г. Оряховица, ДЮФА „Българче“ - В. Търново, както и домакинстващата Школа за народни инструменти „Потомци“.

Благотворителният концерт е в подкрепа на болната Цветина Грамова от град Пирдоп – ръководител на една от най-големите фолклорни школи в централна България „Средногорци“. Организаторите отправят покана към жители и гости на Лясковец да бъдат публика на концерта, да бъдат съпричастни и да се включат в кампанията, придобила национални размери и протичаща под наслов „Най-важното хоро – за живота на Цвети“./ сн. архив - Школа "Потомци"


Ключови думи
Потомци