Сряда, 22 Сеп 2021
            
Култура Лясковец

Възпитаниците на лясковската Школа за народни инструменти с успешни летни участия

  31.08.2021 14:34
Възпитаниците на лясковската Школа за народни инструменти с успешни летни участия

Вечерни концерти с много емоция, пъстри народни носии, музика, песни, танци и много заряд превзеха амфитеатъра на Камчия в продължение на няколко дни в края на август. Танцови, певчески и музикални състави от цяла България се качиха на сцената на Първия фолклорен фестивал „Фолклорни вълни“, за да покажат пъстротата и красотата на българския фолклор във всичките му измерения.

В първите три дни от фестивала на сцената излязоха няколко състава от Варна, от Димово (Видинска област), ФК „Партньори“, гр. Кюстендил, Фолклорен колектив „Плетеница“ – В. Търново, както и съставите при читалище „Напредък-1870“ в Лясковец – танцовият клуб „Лудо младо“ и детската Школа за народни инструменти „Потомци“ с ръководител Стефан Печикамъков. Печикамъков също се включи с индивидуално изпълнение на гайда, спонтанно провокиран от организаторите в една от концертните вечери и така лясковските музиканти станаха талисмани на фестивалния празник.

Много любители на българския фолклор видяха изпълненията на лясковските деца и се насладиха на пъстрата програма, която бяха подготвили организаторите за първото издание на фолклорния фест „Фолклорни вълни“. В концертните вечери от фестивала в Камчия са участвали и колективи от София, Враца, Свиленград, Шабла и други.

„Дали самата земя в своя бяг вечно в кръг движи човека, дали за зло или за добро, вие своето хоро!“. С тези силни думи от песента на Ваня Костова „Хоро“ организаторите на фестивала „Фолклорни вълни“ Цвета Галунова и Николай Корчев закриха третата фестивална вечер.

Лясковските музиканти донесоха колективна награда Диплом за участието си във форума. „Благодарим на организаторите за отношението, уважението и емоциите, които запечатаха незабравими спомени в сърцата на всички от „Потомци“! Дерзайте и бъдете здрави, приятели!“, пожела Стефан Печикамъков, а след участието си Школата се похвали и с нова придобивка – чисто нов инструмент, закупен с подкрепата на родолюбив българин, милеещ за родното, почитател на фолклора ни – Теодор Буюклиев.

В началото на лятото малките музиканти от лясковската школа постигнаха големи успехи и от друг престижен форум. Донесоха първа награда и грамота от XXVI Национален конкурс „Диньо Маринов“, проведен във Варна. Председателят на журито Димитър Христов – диригент на народния оркестър при БНР, и шестимата му колеги в журито дадоха висока оценка на лясковчанчета в раздел „Народни оркестри“. Отличието им даде възможност да се включат и в галаконцерта на наградените участници.

„В „Потомци“, заедно с родители, учители и ученици, както и читалищното ръководство, успяхме да изградим един много силен, мултидисциплинарен екип от деца, изучаващи желаните от тях специалности в различните училища в областта. Има ученици, които пътуват от Дряново, Велико Търново, Долна Оряховица и други. Това е доказателство колко силни връзки изгражда изкуството, независимо от неговото направление, жанр или стил. Щастливи сме, че все повече деца търсят нещо не толкова популярно в техните среди, а именно – свиренето на народен инструмент. Няма нищо по-важно и хубаво от това децата да се чувстват оценени и уважавани за труда, който полагат. Тези малки, но ценни жестове, ги карат да се чувстват щастливи и уверени в себе си от това, което вече се е превърнало в част от техния живот“, споделя диригентът на оркестъра Стефан Печикамъков.


Ключови думи
Потомци Стефан Печикамъков СОК Камчия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати