Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Икономика

Варненски холдинг и фирма за везни от Лясковец са първите, пожелали място в Индустриалния парк в Горна Оряховица

  04.03.2024 06:52
Варненски холдинг и фирма за везни от Лясковец са първите, пожелали място в Индустриалния парк в Горна Оряховица

Първите три парцела от Индустриален парк „Ряховец“ се пускат на търг след одобрението на Общинския съвет в Горна Оряховица.

Съветниците гласуваха откриване на процедура за продажба на три парцела, след като две фирми заявиха интерес към купуването им.

Първите кандидати са „Ти Ес Ей Ем“ АД от Варна и „БМД ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД от Лясковец, които са се насочили към терени от т. нар. първа линия с лице към Летището.

Варненското дружество заяви интереса си към горнооряховския индустриален парк още миналата година и подкрепи проекта, с който Индустриален парк „Ряховец“ кандидатства за финансова помощ по Плана за възстановяване и устойчивост. „Ти Ес Ей Ем“ АД има четири дъщерни компании, които се развиват в различни сфери и проучва четири парцела в Горна Оряховица. На този етап заявеният интерес е към два терена. Плановете са на единия да се обособи производство на елементи за роботиката, а на другия иновативно безотпадно рециклиране на гуми. Дружеството има готовност да кандидатства и за още два терена, след като се изчистят някои технически проблеми в парцелирането.

Лясковското дружество е наследник на стария завод за везни „Баланс“, но в момента ползва база под наем и иска да придобие един от терените в горнооряховския индустриален парк за дейността си.

Двете фирми са заявили интерес към три терена с обща площ почти 11 000 декара.

Общинският съвет взе решение да започне процедура по продажбата им чрез търг с тайно наддаване, но с включени условия. По време на обсъждането бе направен опит да се вдигнат цените, от които ще тръгне наддаването. Инж. Добромир Добрев предложи вместо 41,50 лв. без ДДС цената да стане 50 лв. за квадратен метър. Предложението не бе прието.

Кандидатите приемат предварително, че трябва да използват придобитите имоти за производствена дейност като направят съответните инвестиции и разкрият определен минимален брой работни места. Те поемат и задължението да започнат дейност до 24 месеца след закупуването на терените.

Ако трите търга минат успешно, „Индустриален парк „Ряховец“ ЕАД очаква около половин милион лева от първите си сделки. Които трябва да доведат до близо 2 милиона лева инвестиции и 28 нови работни места.

Наддаването за имотите започва от 108 854 лв. за 2623 дка за първия терен, 217 045 лв. за 5230 дка за втория и 131 306 лв. за 3164 дка за третия. Цените са без ДДС.

Съответно придобилият първия и втория терен трябва да разкрие по 10 работни места и да инвестира 700 000 лева във всеки. За третия терен работните места са 8, а инвестицията – 300 000 лв.

Първите инвеститори рискуват да придобият имот още преди да има необходимата инфраструктура, но пък могат да изберат най-добрата локация. С приходите от евентуалните сделки пък общинското дружество би трябвало да започне изграждане на инфраструктура – пътища, ел. и ВиК мрежа, газоснабдяване.

Докато текат процедурите по първите продажби, би трябвало да излязат резултатите от кандидатстването за безвъзмездна финансова помощ за развитие на индустриални зони по Плана за възстановяване и устойчивост. „Индустриална зона „Ряховец“ кандидатства с проект за 10,2 милиона лева, от който малко над 2 милиона лева са собствени средства. Тези средства са сметнати за довеждаща инфраструктура за северната част на парка (близо половината от целия терен).

В момента Индустриален парк „Ряховец” обхваща 302 декара, които са разделени на 42 имота. От тях 5 са за общо ползване – озеленяване, изложбено-търговски комплекс, зона за обществено обслужване, административен блок. 37 парцела ще бъдат продавани или давани под наем при заявен интерес.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Индустриален парк Ряховец