Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Общество

Национален ученически конкурс „Пространство и време“ се провежда във ВТУ

  01.03.2024 11:54
Национален ученически конкурс „Пространство и време“ се провежда във ВТУ

Днес в зала „Европа“ на Великотърновския университет се провежда VIII Национален ученически конкурс „Пространство и време“. Форумът се организира от Академията за лидери при Историческия факултет с активното участие на преподавателите от катедра „Нова и най-нова история на България“ и от катедра „География“.

Събитието беше открито от проф. д-р Николай Кънев, заместник-ректор по научноизследователската и художественотворческата дейност и декан на Историческия факултет, а приветствие от участниците и гостите в събитието от името на ректорското ръководство и лично от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров отправи проф. д.н. Вихрен Бузов, заместник-ректор по качеството и акредитацията.

По традиция в конкурса участват ученици от гимназиалната образователна степен (8-10, 11-12 клас). Конкурсните творби се оценяват от научно жури, в състава на което участват авторитетни университетски преподаватели от различни катедри на Факултета.

Общият брой на участниците в конкурса е 105. Постъпилите конкурсни материали са общо 129, от които 71 разработки по география и 58 разработки по история. 54 ученици са работили по географски теми, а 51 са предпочели историята. Общо 40 са конкурсните материали по география, от които 32 презентации, 7 есета и 1 блок.

В секция „История“, в която до втори кръг са допуснати 46 творби, предпочитаният формат на писмена работа са рефератите, отговорът на исторически въпрос и историческото есе. Публичната защита се провежда присъствено, като се допуска и онлайн участие за учениците, които са възпрепятствани да пътуват до Търново. Географията на конкурса включва различен тип училища от гимназиалната образователна степен, разположени на територията на цялата страна от 27 населени места.

Всички участници в заключителния етап на Ученическия конкурс ще получат специална грамота на Историческия факултет и книги, по-голяма част от които са осигурени от Университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“.


Ключови думи
Пространство и време