Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Общество

Откриха напълно обновеното детско отделение в МОБАЛ, направено с над 600 000 лева от дарения

  27.02.2024 16:52
Откриха напълно обновеното детско отделение в МОБАЛ, направено с над 600 000 лева от дарения

Напълно обновеното Отделение по педиатрия беше открито днес в областната болница във Велико Търново. Близо 600 000 лева, събрани изцяло от дарения, са вложени в мащабния проект „Светулка” на фондация „За Доброто”, реализиран съвместно с Ротари клуб – Велико Търново и фондация „Америка за България”. Церемонията по откриването се проведе в присъствието на много официални лица, представители на трите организации, дарители, медици, пациенти и др. Събитието уважиха министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, народните представители Димитър Николов и Людмила Илиева, областният управител Ивайло Здравков и заместник-областният управител Валентин Михайлов, заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев и др.

13 болнични стаи са напълно обновени за около десет месеца по проект „Светулка” в детското отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, благодарение на безпрецедентно обединение на трите организации, които привлякоха като съмишленици много местни, национални и международни дарители и доброволци. Това превърна детското отделение в европейско, съвременно, комфортно, цветно и функционално място за лекуване на деца, с каквото могат да се похвалят малко болници в страната.

Помещенията са изцяло реконструирани – подменени са ВиК и ел. инсталациите, монтирана е нова климатична система, доставено е ново оборудване, стените са изрисувани с красиви и вдъхновяващи рисунки, подът е покрит с антибактериална настилка. Обособени са отделни сектори за кърмачета, малки деца и юноши. Родителите, които придружават децата, ще имат на разположение кухненски боксове с уреди. Във всяка стая има плазмени телевизори.

В отделението е изградена нова чакалня и санитарен възел към нея. Подновени са лекарските кабинети, интензивното отделение и манипулационните. По нов и модерен начин изглеждат главният вход, фоайето и приемният кабинет.

В детското отделение във Велико Търново има единственото в страната болнично училище. Голямото пространство е превърнато във вълшебен детски кът. Помещението е със стъклени витрини, видимо от всички страни. Там децата могат да учат и играят в дружелюбна среда, коренно различна от болничната.

„Вдъхновяващо е как реализирането на проекта „Светулка“ в Детското отделение на МОБАЛ успя да обедини толкова много хора и да събуди желанието за дарителство и доброволчество у местната общност в името на децата. Днес виждаме как, благодарение на идеите и усилията на толкова много хора, които се обединиха, педиатрията се превърна в едно наистина приветливо място, в което децата и техните родители ще ползват изключително добри битови условия, близки до домашната среда, наред с качествените медицински грижи – нещо изключително важно за по-бързото им възстановяване. Надявам се и силно вярвам, че тези инициативи, които ни обединяват и действително променят към по-добро заобикалящата ни реалност, ще стават все повече, каза в приветствието си директорът на МОБАЛ д-р Даниел Илиев.

„Няма държавна политика, която може да променя живота на хората, ако го няма доброто и я няма гражданската активност. С удоволствие приех поканата да съпреживея с вас този вълнуващ момент, защото той показва как големите мечти могат да бъдат постигнати. Това е пример, че само обединени всички заедно – добродеятели, лидери в здравната система, държавна и местна власт, можем да променяме България“, каза министър Шалапатова.

„Дълбоко съм впечатлена от краткото време и мобилизацията, с която сте успели да реализирате този мащабен проект, това е истинско геройство. Поклон пред всички дарители и пред делото на всички участници в това добро дело”, каза още тя.

Проект „Светулка” цели всяко детско отделение в болниците в България да има стандарт, в тях детето пациент да бъде в центъра на лечението. Създаването на такава среда, както е в отделението във Велико Търново, е само първата стъпка, важно е да продължим с промяна в отношенията, в комуникацията между лекарите, децата и родителите, посочи Надежда Рангелова – Бояджиева, председател на фондация „За доброто”. Тя благодари на партньорите от „Америка за България” и Ротари клуб – Велико Търново. Най-важният пример, който дадохме всички заедно, е как едно обединение на хора с различни професии, идеали и виждания, може да доведе до изпълнението на една голяма цеал. Това е най-висшата форма на себеотрицание, допълни Рангелова.

Своят поздрав към всички отправи Нанси Шилър, президент на фондация „Америка за България”

"Нека не празнуваме само физическата трансформация на отделението в комфортно и приветливо пространство, но и високия стандарт и очаквания, които то задава в обществото за качествено здравеопазване за всеки български гражданин. В страната има добри модели и днес вашето отделение се нарежда сред тях. По-големият въпрос и дългосрочната цел е как тези модели да се превърнат в национален стандарт", каза Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация "Америка за България".

„Гордея се, че по случай 85-годишнината на Ротари клуб – Велико Търново успяхме да реализираме най-големият проект на клуба от създаването му до сега. Както в природата е известно, всички живи същества се грижат за своя род, за децата си, затова избрахме за своя кауза именно да направим нещо добро за децата. Благодарим на фондация „За доброто” и „Америка за България”, с които обединени успяхме в нашето начинание. Най-важно за нас е, че получихме пълната подкрепа на великотърновската общественост, благодарим на всички стотици, дори хиляди малки и големи дарители, които ни повярваха, каза от името на Ротари клуб – Велико Търново Николай Тончев.

В своето приветствие заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев припомни думите на Нелсън Мандела, че най-ясният начин да разгадаеш душата на едно общество е да се види как то се отнася към децата си. Той също благодари на дарителите от името на кмета инж. Даниел Панов и подчерта, че това е най-мащабната благотворителна кампания, реализирана в община Велико Търново до сега.

Президентът на Ротари клуб Николай Тончев подари на началника на детското отделение д-р Валентин Точков чудодейна икона на Казанската света Богородица, а своя картина дари ротарианецът и известен художник Сашо Филев. Икони на педиатрията подариха също министър Шалапатова и народният представител Димитър Николов.

Поздравителен адрес до директора на болницата беше получен от министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков.

Вълнуваща среща съпътства обиколката на обновените стаи в отделението. Докато разглеждаше новите помещения, министър Шалапатова беше спряна от Николай Николов, великотърновец, който се завърнал скоро от Люксембург. Неговият малък син е пациент на педиатрията. Николов разказа, че е удивен от всичко, което вижда в отделението и призна, че дори не е подозирал, че това е възможно. В Люксембург детските болнични отделения са като шарени детски градини, а децата не се чувстват като пациенти, изключително се радвам, че и във Велико Търново имаме европейско отделение, каза Николов.

 


Ключови думи
детско отделение