Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

Факултетът по изобразително изкуство на ВТУ нарежда изложба на „Шипка“ 6 за 50-я си рожден ден

  24.02.2024 14:51
Факултетът по изобразително изкуство на ВТУ нарежда изложба на „Шипка“ 6 за 50-я си рожден ден

50 г. навършва през 2024 г. Факултетът по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Събитие, с което ще бъде отбелязана годишнината, е изложба на ул. „Шипка“ 6 в София – домът на Съюза на българските художници. Изложбата ще включва студентски дипломни работи и творби на почетните професори на факултета и ще бъде открита в 18 ч. на 29 февруари. В галерията на „Шипка“ 6 ще може да бъде видяна до 13 март.

Стартирал като специалност в рамките на катедра „История“, Факултетът по изобразително изкуство е открит като самостоятелно звено през август 1974 г. Първосъздателите налагат, разбира се, интуитивно, но и съвсем ясно харизматичната императивност на възрожденеца Софроний Врачански: „Важно есть, веднъж да будет начало“.

Сред първите преподаватели са художници, утвърдили имената си с приноса си в българското изкуство: Ненко Балкански, Михаил Кац, Никола Кожухаров, Васил Стоилов, Васил Захариев, Любен Белмустаков, Кою Денчев, Иван Маринов, Александър Терзиев, Никола Гелов, Панайот Димитров – Понката, Ненко Маров, Янаки Манасиев. Първите обособени катедри са: Живопис, Графика, Скулптура и специални теоретични дисциплини.

В по-късен период и в по-широк структурен формат във ФИИ преподават Величко Минеков, Димо Заимов, Христо Нейков, Константин Денев, Цанко Петров, Георги Костов, Мотко Бумов, Георги Стойков, Димитър Трендафилов, Иван Бочев, Стефан Лютаков, Кирил Мескин, Никола Николов, Илия Илиев, Олег Гочев, Пеньо Пенев, Марин Добрев и др.

„През 2024 г. Факултет по изобразително изкуство на ВТУ става точно на половин век. Един кръгъл юбилей, който ни задължава да реализираме настоящата представителна и широкоформатна експозиция, своеобразна ,,панорама“ на визуалното културно-представително ,,лице“ на Великотърновския университет, неговата присъща артистична ,,външност“.

Изложбата е селекция на най-стойностните дипломни работи на възпитаници на факултета, придружена с емблематични творби на почетните професори на факултета, респ. на ВТУ. Оформена е като репрезентативна (но и актуална), посветена на юбилея експозиция, разкриваща многообразния артистичен профил на обучаваните във ФИИ студенти от различните специалности: Живопис, Скулптура, Графика, Графичен дизайн и визуални комуникации, Рисуване и интермедия, Стенопис, Педагогика на обучението по изобразително изкуство, Визуални изследвания.

Освен ,,класически“ художествени жанрове в изложбата присъстват и някои сегменти от съвременните им пластични адепти и алтернативи: видеоарт, интермедиалност, добавена и виртуална реалност, триизмерна графика, инсталационни форми, видеодокументиран процес на художествена обработка на обемно духано стъкло. Чрез наблюдение върху интереса към тях ще изследваме приложимостта на подобни практики в контекста на традиционното художествено образование у нас“, споделят от ФИИ и СБХ.

„Селекцията от дипломни студентски работи би спомогнала да се направи и времеви мост с настоящите студенти в търсене на оптимални художествени критерии, неподвластни на ,,мода“ и стилове, подчинени на академичното образование с висока професионална и естетическа стойност. В същото време насочваме вниманието на публиката и към мисията на преподавателския състав (част от тях участват със студентските си дипломни работи) – едно дълбоко хуманно и професионално призвание да отдадат собственото си артистично амплоа в полза на оформяне на бъдещи творци и педагози. Това всъщност е основната цел, която осмисля образованието във всички сродни висши художествени институции.

Чрез анализ на ,,панорамната картина“ на творческите резултати през този половин век целим предизвикване на диалог по отношение на възможностите, средствата и методите на преподаване в областта на изкуствата в България. Търсим да намерим необходимия баланс между традиционната ,,художественост“ и обновяващия тласък за нейната промяна чрез използване на съвременни технически средства. Чрез генерализиране на отношенията (синергия, конфликт или плурализъм) между двете, ще оформим и изведем определени тенденции за ,,образа“ на класическото в съвременния дигитализиран свят.

Изложбата на ФИИ създава възможност за обществен диспут относно художественото обучение във ВТУ, неговата ефективност, адекватност, качество и целесъобразност. Тя е и значителна подкрепа към младите ни наследници, мотивационен акт, оформящ бъдещето им професионално развитие“.

Изложбата се организира с любезното съдействие на Съюз на българските художници./ източник: ФИИ - СБХ


Ключови думи
ФИИ СБХ Шипка 6