Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Други

Великотърновските ротарианци отбелязват с изложба 119 г. Ротари Интернешънъл и 85-годишнината на своя клуб

  23.02.2024 13:19
Великотърновските ротарианци отбелязват с изложба 119 г. Ротари Интернешънъл и 85-годишнината на своя клуб

С изложба от пана пред Факултета по изобразително изкуство в центъра на Велико Търново Ротари клуб – Велико Търново, отбелязва 119 години от създаването на международното движение Ротари Интернешънъл. Експозицията, която беше открита днес, в Световния ден на Ротари, е посветена на 85-годишнината на великотърновския клуб, който е най-големият и е сред най-активните в страната.

Паната проследяват цялата история на Ротари клуба от създаването му през далечната 1938 година, когато във Военния клуб група будни общественици решават да създадат местна структура на международната организация. Богат снимков материал отразява някои от най-големите проекти, реализирани с дарения от великотърновските ротарианци - Вечния огън на паметника „Майка България”, Ротарианската чешма в парк „Марно поле” и фонтана до Художествената галерия, първият в страната цветен часовник пред Факултета по изобразително изкуство, ежегодното награждаване на талантливи деца от Велико Търново, многобройните големи дарения за болнични заведения в града и др.

Паната отразяват дейността на младежките клубове – Ротаракт и Интеракт, както и първият в страната Рота кидс, и на Сателитния клуб – Павликени.

Тези и много други фотографии, както и любопитни, и малко известни текстове, бяха публикувани в луксозен Алманах – летопис на клуба, който РКВТ издаде в навечерието на своята 85-годишнина.


Ключови думи
Ротари клуб – Велико Търново