Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

Каталогът „Завръщане към Велико Търново“ е вече факт

  21.02.2024 13:46
Каталогът „Завръщане към Велико Търново“ е вече факт

Каталогът „Завръщане към Велико Търново“ е вече факт. Представянето на изданието предизвика голям интерес сред търновските художници, студенти от Факултета по изобразително изкуство, гости и почитатели на Художествена галерия „Борис Денев“.

Със завладяваща лекция проф. д-р Марин Добрев, който беше и специален гост на събитието, представи важни моменти от развитието на художествения живот във Велико Търново. Явления, оставили своя белег върху едни от най-емблематичните автори в българското изобразително изкуство.

Подготовката по реализирането на каталога беше съпроводена и от действия по създаването на виртуален тур към провелата се вече изложба „Завръщане към Велико Търново“. Именно за нея проф. Добрев казва следното: „Експозицията е своеобразна хроника на вековната връзка между художници и този магнетичен град. Тя е визуален реверанс към множеството живописци, графици, скулптори и приложници, които с времето са се утвърдили като неизменна част от биографията на Великотърновската художествена галерия „Борис Денев”. В нея са маркирани художествени явления и автори, белязали културния живот във Велико Търново и изкуството в страната. В нея се срещат богатата история на Галерията и желанието на съвременните й уредници да отговорят на мисията, завещана им от времето, от първите ентусиасти и стотиците художници с това образно „Завръщане към Велико Търново”.

Важно е да се отбележи, че в изложбата, каталога и виртуалния тур бяха представени 133-а автори с творби, обхващащи периода от 1910-а до 2019-а година. Обединяващото между тях е, че всеки един от авторите, независимо от своя статут (роден, живял или работил във Велико Търново), е пребивавал във Велико Търново, свързвайки се през годините със специфичното културно-историческо наследство на старата столица и оставяйки своето послание за идните поколения. Творбите, представени в каталога, са част от фонда на Художествена галерия "Борис Денев".

Проект "Завръщане към Велико Търново" се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“./ източник: ХГ "Борис Денев"


Ключови думи
Завръщане във Велико Търново