Неделя, 28 Апр 2024
            
Лясковец Общество

Лясковец се преклони пред Апостола

  19.02.2024 12:50
Лясковец се преклони пред Апостола

Паметта на Васил Левски бе почетена днес в Лясковец. Пред барелефа му дойдоха лясковчани от няколко поколения, за да покажат, че Апостолът остава вечно жив.

Ритуалът започна с „Ботев марш“ в изпълнение на Фанфарен оркестър при СУ „Максим Райкович“ с ръководител Нели Гургева, а панихида отслужи отец Богдан Арабаджиев.

Левски е организатор на Вътрешната революционна организация и съорганизатор на Българския революционен централен комитет. Един от най-дейните българи в борбата за освобождение. Апостолът създава над 500 комитети със съратници, готови да отдадат живота си за отечеството. Един от първите е в Лясковец, учреден през първата половина на май 1869 г. в хана на Марин Станчев. През тази година се навършват 120 г. от смъртта на Марин Станчев и 195 г. от рождението на Марин Цонзаров, също съратник. Комитетската мрежа на Левски е в основата на подготовката и осъществяването на Априлското въстание, припомни в словото си председателят на Общинския комитет „Васил Левски“ Димитър Байчев.

Песента „Левски, Апостоле“ в изпълнение на Вокална група „Славееви гласове“ към СУ „Максим Райкович“, стихове за Дякона, рецитирани от четвъртокласниците на Миленка Николова и Светла Бонева и литературно-музикална композиция, представена от ученици от иновативните клубове за личностно развитие „Родолюбие“ и „Талантино“ към НУ „Цани Гинчев“ включваше още ритуалът.

Той бе организиран от Община Лясковец и Общински комитет „Васил Левски“. Венци и цветя пред барелефа на Васил Левски поднесоха кметът Васил Христов, народният представител Димитър Николов, председателят на Общинския съвет Сергей Добрев, представители на политически партии, обществени организации, ФК „Левски“, читалищни дейци, деца от детски градини и училища, както и от името на украинската диаспора.  


Ключови думи
Васил Левски