Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Общество

Велико Търново отбелязва 151 години безсмъртие на Васил Левски

  16.02.2024 09:59
Велико Търново отбелязва 151 години безсмъртие на Васил Левски

151 години безсмъртие на Апостола на свободата Васил Левски ще бъдат отбелязани във Велико Търново на 18 февруари. Паметта му ще бъде почетена с общоградско поклонение и военен ритуал.

Програмата започва в 16:00ч. пред паметника на Апостола в центъра на старопрестолния град с изпълнения на Детска вокална група „Пеещи камбанки“ и литературна композиция от курсанти от НВУ „Васил Левски“, посветени на Васил Левски. Следват официални слова, заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя.

На 18 февруари Музей „Затвор“ в старопрестолния град ще е отворен за безплатни посещения от 10:00 до 16:00ч.

А на своята страница във Фейсбук - https://bit.ly/49m8KrJ, Регионалният исторически музей представя поредицата „По стъпките на Апостола в Търново и Търновския край“ - впечатляващи познавателни и образователни „маршрути на паметта”. Това са създадени духовни и културни пространства в отделните селища като музейни експозиции, паметници, паметни знаци, манастирски обители или природни образувания, които и до днес пазят „жива” паметта за делото на великия българин.

Програмата за отбелязване на 151 години безсмъртие на Апостола налага затваряне на главната улица „Васил Левски“ от 15:30 до 17:00ч. тази неделя – 18 февруари. Обходният маршрут за градския транспорт е по улиците „Христо Ботев“, „Седми юли“ и „Бачо Киро“.


Ключови думи
Васил Левски