Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

Художествена галерия „Борис Денев“ представя каталога „Завръщане към Велико Търново“

  18.02.2024 09:39
Художествена галерия „Борис Денев“ представя каталога „Завръщане към Велико Търново“

На 20 февруари (вторник) 2024 г. от 17:30 часа предстои официалното представяне на каталога към изложбата „Завръщане към Велико Търново“.

Водещата цел на проект „Завръщане към Велико Търново” е да се създаде виртуален тур и луксозен каталог, които да представят едни от най-известните имена в изобразителното изкуство, творили на територията на града.

Представени са 137 творби на 133-ма автори, обхващащи периода от 1910-та до 2019-та година. Обединяващото между тях е, че всеки един от авторите, независимо от своя статут (роден, живял или работил във Велико Търново), е пребивавал във Велико Търново, свързвайки се през годините със специфичното културно-историческо наследство на старата столица и оставяйки своето послание за идните поколения. Творбите, представени в каталога, са част от фонда на Художествена галерия "Борис Денев".

Каталогът по проект "Завръщане към Велико Търново" е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“.

Автор на текста към каталога е проф. д-р Марин Добрев. Именно той ще представи изданието в Художествена галерия "Борис Денев"./ сн. ХГ "Борис Денев"


Ключови думи
Завръщане към Велико Търново Художествена галерия "Борис Денев"